Korankravallskollaps för S i ny mätning – SD ökar kraftigt

Bild: Niklas Luks/Nkpg News/Nyheter Idag
  • Fredag 13 maj 2022 2022-05-13
E-post

En ny mätning från Infostat, som Expressen inlett ett samarbete med, visar att Socialdemokraterna tappar hela 3,9 procentenheter efter påskhelgens korankravaller. Med 27,7 procent är S nu nere på Stefan Löfvens nivåer och hamnat under 2018 års valresultat.

Samtidigt ökar SD kraftigt, med hela 3 procentenheter, vilket ger partiet 21 procent. Det är bara 0,3 procentenheter mindre än Moderaterna, som tappar 0,6 procentenheter i mätningen.

Mätningen från Infostat bekräftar samma trend som visade sig i den senaste mätningen från Sentio, där S tappade rejält efter korankravallerna.

– Jag räknar med att det här kommer bekräftas av andra opinionsinstitut. Vi ser ett tydligt trendbrott i opinionen, där S går tillbaka och SD ökar. Och det sammanfaller tydligt i tid med påskkravallerna, säger Infostats vd Peter Santesson till Expressen.

Läs även: S tappar i Sentio efter korankravallerna – M ökar

S kan dock glädjas åt att Miljöpartiet ökar med 1,3 procentenheter och når 3,7 procent – en hårsmån ifrån en ny mandatperiod i riksdagen. Skulle MP klara sig kvar i riksdagen medan Liberalerna åker ut kan det avgöra valet till de rödgrönas fördel.

Samtidigt ökar även L med 0,9 procentenheter och ligger hack i häl med MP med 3,5 procent i mätningen.

I övrigt är förändringarna måttliga. Kristdemokraterna ökar med 0,7 procentenheter, vilket är lika mycket som Vänsterpartiet tappar. Centerpartiet går fram med 0,3 procentenheter.

Sammantaget noterar det blågula blocket ett rejält försprång i mätningen med 48,3 procent till de partier som klarar riksdagsspärren medan de rödgröna partier som klarar sig kvar i riksdagen får 41,8 procent.

Infostat/Expressens mätning i maj

Mätperioden är 4 till 10 maj. Omkring 1690 personer har intervjuats på web. Förändringar sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 27,7 (-3,9)

Moderaterna 21,3 (-0,6)

Sverigedemokraterna 21 (+3)

Vänsterpartiet 8,2 (-0,7)

Kristdemokraterna 6 (+0,7)

Centerpartiet 5,9 (+0,2)

Miljöpartiet 3,7 (+1,3)

Liberalerna 3,5 (+0,9)

Övriga partier 2,7 (-1)

Läs även: Succé för Busch i Aftonbladet/Demoskop

Läs även: Blågul debattseger enligt väljarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag