La Familia-medlemmar inför skranket – rövade bort och knivhögg 20-åring

De två som misstänks för att ha deltagit i misshandeln. Bilder ur polisens förundersökning.
  • Måndag 12 Nov 2018 2018-11-12
E-post 82

LUND Idag avslutades rättegången i Lunds tingsrätt mot fyra män som står åtalade för människorov och grov misshandel av en 20-årig lärarvikarie. De åtalade har kopplingar till den kriminella gruppen La Familia, men motivet bakom brottet är höljt i dunkel.

På natten till den 28 juni väcktes en kvinna av att det bankade på dörren till huset i skånska Dalby. I tron att det är sonen som glömt nycklarna öppnar hon men finner istället en rejält blodig 20-åring som ber henne ringa polis och ambulans. Han gömmer sig bakom en bil på tomten tills polisen kommer, uppenbart rädd att någon skall upptäcka honom.

Några timmar tidigare har någon ringt 112 och uppgett att dennes bror har blivit kidnappad och att familjen måste betala en halv miljon kronor. Brodern har själv ringt upp och låtit skrämd, men samtalet avbröts snabbt. Enligt de kortfattade och oklara instruktionerna skulle pengarna tas med till en Lidl-butik i närheten. De anhöriga begav sig dit, rädda och förvirrade – offrets mor sprang dit endast iförd nattlinne – men där dök endast polisen upp.

Offret för människorovet skulle senare berätta att han följt med ett par bekanta som liksom han själv är mandéer från Irak. Tydligen ville hans kusin träffa honom. Med i bilen fanns två svenska, lite äldre män som han inte kände igen. På en avskild plats i Dalby skulle sedan de två svenskarna ge sig på honom med slag och knivhugg. Huggen var inte ämnade att döda, men ett hugg i handleden var djupt nog för att kapa en av senorna till handen.

Offrets båda bekanta skall inte ha varit delaktiga i själva misshandeln, och en av dem skall efteråt ha uppmanat honom att fly från platsen och pekade ut riktningen i vilken han sedan begett sig för att söka hjälp.

På väg till platsen mötte polisen en bil med tre män och efter att de stoppats upptäcktes att en av dem hade ordentligt med blod på byxorna, varför alla tre greps omgående. De tre männen är medlemmar i det kriminella gänget La Familia, med mer eller mindre framträdande positioner.

Läs även: Bombdåd mot brandman kan vara hämndaktion – Tidigare vittnat mot gängkriminell

Föraren av bilen släpptes snart då han inte kunde knytas till själva brottet, men han har en framstående position i La Familia. Även offrets två bekanta som närvarade vid människorovet har åtminstone ytliga kopplingar till La Familia då de av polis tidigare påträffats i bilar där det även funnits bland annat västar med La Familia-symboler.

Några månader senare skulle bilföraren och ytterligare några personer som förekommer i utredningen bli tagna av norsk polis för att i samband med en rättegång mot personer inom La Familia ha försökt ”påverka aktörer i rätten med sitt deltagande och/eller uppträdande”.

En central fråga är motivet till brottet, men där famlar vi i mörkret. Två möjliga motiv framkommer i förundersökningen. Det första är att förövarna verkligen ville ha en lösensumma, men hela hanteringen av situationen tyder på att det inte fanns några planer på att förvara offret någonstans, eller någon plan för hur betalning skulle ske. Dessutom finns inget som tyder på att offrets familj skulle ha några förutsättningar att betala den uppgivna lösensumman.

Det andra möjliga motivet är det handlar om någon form av hämnd för en affär som skall ha handlat om den narkotikaklassade medicinen Tramadol. Mot detta talar det faktum att förövarna arrangerade samtalet till familjen, vilket innebar att polisen var på alerten under natten. Brottsoffret förnekar all kännedom om saken, men uppgav i ett första förhör på sjukhuset att någon hade nämnt dålig Tramadol som fått någon att hamna på sjukhus. I ett senare förhör förnekar han dock att han skulle ha nämnt Tramadol i något sammanhang.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag