Larm om brutal tortyr i saudiskt fängelse

  • Onsdag 21 Nov 2018 2018-11-21
E-post 1

SAUDIARABIEN Enligt Amnesty Internationals senaste rapport torteras fångar – som för den saudiska regimen uttryckt misshagliga åsikter – systematiskt i det saudiska Dhahbanfängelset, skriver SVT.

I maj tidigare i år greps och fängslades tio personer i Saudiarabien under anklagelsen att de bistod fienden till Saudiarabien och att de utgjorde en säkerhetsrisk för landet. Amnesty hävdar dock att de gripits enbart för att de gett uttryck för sina åsikter och rapporterar att de utsätts för brutal och systematisk tortyr. Rapporten berättar hur en person torterades genom att bli upphängd i taket och att de kvinnliga fångarna utsätts för sexuella trakasserier i fängelset.

Amnesty International twittrar om hur tre olika källor bekräftar den systematiska och brutala tortyren i det saudiska fängelset och pekar ut den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman med bild.

En undersökning som människorättsorganisationen Human Rights Watch gjort bekräftar Amnestys uppgifter och rapporterar att tre av de fängslade saudiska kvinnorna utsatts för tortyr och sexuella trakasserier i det wahhabistiska kungadömet.

Rizwana Kareem som arbetar för Human Rights Watch visar på Twitter namn och bild på de nio kvinnorna som sitter fängslats av saudiska myndigheter.

Lynn Maalouf som leder Amnestys granskning i Mellanöstern lyfter fram hur den Saudiarabiska regimen systematiskt bortser från de mänskliga rättigheterna.

– Bara några veckor efter det skoningslösa mordet på Jamal Khashoggi visar de här chockerande rapporterna om tortyr, sexuella trakasserier och andra typer av misshandel – om de bekräftas – ytterligare skandalösa brott mot de mänskliga rättigheterna av de saudiska myndigheterna, säger hon till SVT.

Enligt uppgift har några av de som greps i maj släppts av den saudiska regimen men professor Aziza al-Yousuf vid Kung Saud-universitetet i Riyad sitter fortfarande fängslad. 2013 arrangerade Aziza al-Yousuf en global medvetenhetskampanj kring den femåriga flicka som våldtogs av sin far – en medlem av det muslimska prästerskapet.

 Läs även: UD vägrar stoppa stöd till tortyranklagad säkerhetstjänst

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag