Liberala studenter vill avskaffa högskoleprovet – män klarar provet för bra

Rast under högskoleprov i Folkets Hus i Borlänge. Bild: Public Domain.
  • Tisdag 22 okt 2019 2019-10-22
E-post 566

SVERIGE Nu vill Liberala studenter avskaffa högskoleprovet. Anledningen är att män klarar provet bättre än kvinnor, vilket man anser är orättvist mot kvinnor som ansträngt sig för att få bra betyg.

”Kvinnor som har ansträngt sig under hela skolgången riskerar att inte komma in på sin drömutbildning eftersom det är främst män som kommer in via högskoleprovet” skriver Ida Arnstedt, 1:a vice ordförande Liberala Studenter, och Emma Bjarnevik, riksstyrelseledamot Liberala Studenter, i en debattartikel i Göteborgsposten med rubriken ”Slopa högskoleprovet – för jämställdhetens skull”.

I artikeln konstaterar de också att 30 procent av alla högskoleplatser fördelas till dem som gjort högskoleprovet, samtidigt som kvinnor går ut gymnasiet med bättre betyg än män.

Därför vill man ”ersätta högskoleprovet med andra vägar in till högskolan, där ambitioner och ansträngning får större genomslag”.

Enligt artikeln gynnar högskoleprovet män som har ”högre kognitiv förmåga [intelligens] än genomsnittet” samtidigt som man menar att ”det krävs mer än kognitiva förmågor för att klara av en högskoleutbildning, det krävs också att man tar sig tiden att verkligen plugga inför tentorna och repeterar tills allt sitter”.

Enligt artikelförfattarna är intelligenta män som kommer in genom högskoleprovet mer benägna än andra att hoppa av sina studier, vilket ”kostar utbildningsväsendet flera miljarder och slår mot arbetsmarknadens förväntningar”.

Läs även: Liberala ungdomsförbundet: Avskaffa julledigheten

I stället föreslår man kunskapsprov anpassade till utbildningen samt fler basår, vilket man tror kommer ”ge både kvinnor och män samma chans att komma in på högre studier, samtidigt som vi premierar ansträngning”.

I dag läser fler kvinnor än män vidare på högskola, trots högskoleprovet. Enligt SCB ”har 64 procent av kvinnorna någon gång efter gymnasieskolan varit registrerade på en högskoleutbildning jämfört med 48 procent av männen.”

Artikelförfattarna konstaterar också att fler kvinnor än män läser på högskola, och att alternativa vägar till studier därför är bra för jämställdheten. Ändå vill man avskaffa högskoleprovet eftersom ”antagningen till högskoleutbildning ska inte behöva vara en jämställdhetsfråga”.

Nyheter Idag söker Ida Arnstedt för en kommentar om varför förslaget att ta bort högskoleprovet skulle gynna jämställdheten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag