Liberala ungdomsförbundet: Avskaffa julledigheten

"Julledigt? - nej tack" säger LUF
  • Söndag 23 dec 2018 2018-12-23
E-post

SVERIGE Avskaffa de kristna ledigheterna kring jul och påsk, föreslår en företrädare för Liberala Ungdomsförbundet. Istället föreslås ett konto med lediga dagar som kan tas ut av muslimer, judar, liberaler och andra minoritetsgrupper för högtider som bättre passar dem.

I en debattartikel på Aftonbladet kräver Simona Mohamsson, andre vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet, att ledigheten på jul, trettondagen, påsk, kristi himmelfärd och första maj avskaffas.

Detta på grund av att högtiderna i fråga är kopplade till kristendom och socialism, något Mohamsson menar bara berör de cirka 60 procent av svenskarna som är med i svenska kyrkan eller de 36 procent som röstat på socialistiska partier.

Läs mer: LUF vill inte kommentera sitt stöd för antisemiters böneutrop

Mohamsson menar att de religiösa ledigheterna utgör ”påtvingad religion” genom att man tvingar ”alla att ta ledigt för att fira kulturer de inte tillhör”. Men enligt Mohamsson hade ”många nog snarare önskat att få vara lediga under Eid al-Fitr, Chanukkah eller kanske årsdagen för tryckfrihetsförordningen.”

Debattartikeln menar att det är ”oacceptabelt att vi i svensk lag fortfarande utgår från den kristna tron på det här sättet” och föreslår i stället att röda dagar kopplade till kristendom och socialism slopas och ersätts med ”ett “konto” för röda (eller varför inte blåa) dagar som varje individ får disponera fritt över”, då detta skulle tillåta muslimer, judar, ortodoxa kristna och andra grupper att vara lediga när det bättre passar dem.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag