Löfvens ”miniminivå”: Så många fler asylmigranter ger Sverige uppehållstillstånd till än nordiska grannarna
SVERIGE Hösten 2015 meddelade Stefan Löfven att Sverige skulle anpassa sina asylregler till ”EU:s miniminivå”. Men fortfarande – tre år senare – beviljas betydligt fler uppehållstillstånd i Sverige än i de nordiska grannländerna. Under årets första fem månader beviljade Sverige mer än dubbelt så många uppehållstillstånd till asylmigranter än de tre nordiska grannländerna Danmark, Finland och Norge – tillsammans.
Sjätte september 2015 stod statsminister Stefan Löfven inför en jublande samling på Södermalm i Stockholm och utropade ”Mitt Europa bygger inte murar”. På våren samma år hade Löfven svarat ”Nej, det finns ingen gräns” på frågan om det fanns något tak för hur många flyktingar Sverige kunde ta emot.
Någon månad senare efter månader av stora migrationsströmmar, den 24 november, meddelade Löfven att Sverige nu skulle anpassa sitt mottagande till ”EU:s miniminivåer”.
– Det smärtar mig att meddela att Sverige inte längre klarar att ta emot asylsökande på den höga nivå som nu sker. Vi måste därför skapa ett tillfälligt andrum för svenskt flyktingmottagande, sade Löfven i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna.
– Det kräver att vi kraftigt får ner antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige och i stället får dem att söka sig till andra länder, sade Stefan Löfven.
Även SVT har vid minst ett tillfälle påstått att migrationspolitiken numera ligger på ”EU:s miniminivå”. Det var i samband med en intervju i Agenda med Löfven 2016.
Men trots att asylreglerna skulle anpassas till EU:s miniminivåer fortsätter antalet asylmigranter, snart fyra år senare, vara betydligt högre i Sverige än i de nordiska grannländerna.
Under årets fem första månader har Sverige beviljat 8 053 uppehållstillstånd till asylmigranter – mer än dubbelt så många som de andra länderna tillsammans.
En ytterligare jämförelse med Stefan Löfvens tal om ”EU:s miniminivå” är länder i EU som gjort sig kända för strikt migrationspolitik. Som Ungern.
Ungern tog 2015 emot 177 135 asylsökande – däremot fick en försvinnande del uppehållstillstånd, 508 stycken. Sedan dess har Ungerns asylmottagande gått ner ordentligt. 2018 kom 671 asylsökande till Ungern – 367 fick uppehållstillstånd.
Tidigare i år beslutade Stefan Löfvens S-MP-regering, som en följd av Januariöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna, att lätta upp reglerna för anhöriginvandring. Något som dels enligt Migrationsverkets prognoser beräknas ge 8 000 fler anhöriginvandrare till Sverige de närmaste tre åren, dels 1 000 extra asylsökande per år.
Förutom de fyra partierna i Januariöverenskommelsen, S, MP, L och C, röstade även Kristdemokraterna för förslaget.
Läs även: 8 000 ytterligare migranter väntas till Sverige när nya regler om anhöriginvandring röstas igenom
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.