8 000 ytterligare migranter väntas till Sverige när nya regler om anhöriginvandring röstas igenom

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman CC BY-2.0
  • Tisdag 18 jun 2019 2019-06-18
E-post 2337

STOCKHOLM Under tisdagen röstar riksdagen igenom generösare regler för anhöriginvandring – ett resultat av Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L. Även V och KD har meddelat att man kommer att rösta för. Med reglerna beräknas 8 000 fler migranter komma till Sverige fram till och med 2021.

Anhöriginvandringen blir generösare genom att fler migranter ska få ta sina släktingar till Sverige. Sedan migrationspolitiken skärptes 2015 fick enbart personer som fått uppehållstillstånd som flyktingar rätt att ta hit sina släktingar.

Nu återinförs regeln om att även personer som fått uppehållstillstånd som ”alternativt skyddsbehövande” ska få ta hit sina släktingar. Något krav på att man ska kunna försörja de familjemedlemmar som kommer till Sverige finns inte.

Det innebär enligt Migrationsverkets prognoser att 8 000 anhöriga till de alternativt skyddsbehövande väntas komma till Sverige de närmaste tre åren, något som SVT berättade om i vintras.

De generösare reglerna är en del i Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L. Både V och KD har gått ut med att man kommer att stödja förslaget.

Läs även: KDU:s vädjan till moderpartiet: Rösta nej till ökad anhöriginvandring

Henrik Emilsson, doktor i internationell migration på Malmö högskola, har tidigare sagt till SVT att de nya reglerna kommer att leda till ökad asylinvandring.

– Familjeåterförening är någonting som är väldigt viktigt för personer som söker asyl. Informationen om vilka länder som har vilka regler sprider sig snabbt och påverkar var man vill söka sig, säger han.

Enligt Migrationsverket handlar det om 1 000 fler asylsökande per år.

Läs även: ”Barn av saligheten”: Kristdemokrat röstar för afghanamnestin – sjöng ut i riksdagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag