Löfving höjde Staafs lön när hon var hans älskarinna: ”Inget annat än korruption”

Bild: Europol/Pixabay/Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 20 Dec 2022 2022-12-20
E-post 260

Mats Löfving undertecknade ett beslut om att höja Linda Staafs lön med 8 250 kronor samt ge henne 66 000 kronor i retroaktiv löneutbetalning – samtidigt som hon var hans älskarinna enligt ett PM från polisens säkerhetschef Ari Stenman, rapporterar Expressen.

– Om alla uppgifter som framkommit i den här historien visar sig stämma så är det inget annat än korruption utövad av vår rättsvårdande myndighet, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till Expressen.

Läs även: ”Ytlig relation” enligt Staaf – varade i sex år enligt hemligt dokument

Det var den nionde september 2016 som Löfving undertecknade det nya löneavtalet för Noas underättelsechef Linda Staaf som höjde hennes lön från 63 000 till 71 250 kronor i månaden.

Anledningen var att de 63 000 kronor hon fick vid anställningen ett och ett halvt år tidigare ansågs vara för låg lön, då hennes uppdrag ska ha blivit mer omfattande. Vidare hade Staaf genomgått en sju dagar lång polischefsutbildning.

I kontraktet framgår även att mellanskillnaden från de gamla lönen skulle utbetalas retroaktivt från den första januari samma år, en retroaktiv löneutbetalning på 66 000 kronor.

Men när kontraktet undertecknades av regionpolischefen Mats Löfving var Staaf sedan en tid tillbaka Löfvings älskarinna. Det framgick fem år senare när Staaf i december 2021 hade det senare omskrivna samtalet med polisens säkerhetschef Ari Stenman som ledde till en polisamnälan mot Mats Löfving.

”Hon berättar att hon under flera år, från 2015 till sommaren 2021, haft en relation med Mats Löfving. Enligt Linda har det varit en relation och en sexuell relation som dock aldrig blivit ett öppet förhållande” skriver Stenman i dokumentet som Expressen tagit del av.

Linda Staaf har tidigare vid flera tillfällen uppgett att skälet till hennes oro var att personer upprepade gånger sökt offentliga uppgifter om henne hos polisen, och att hon inte kunde utesluta att Mats Löfving låg bakom.

Nyheter Idag har emellertid visat att de enda som sökt efter uppgifter om Linda Staaf fram tills affären kring henne uppdagades varit polisforskaren Stefan Holgersson, en researcher och flera journalister. Nyheter Idag har även visat på att Linda Staaf rimligtvis borde ha känt till detta.

Läs även: Detta talar för att Linda Staaf ljuger

Läs även: Linda Staafs påstående synat – här är alla mejl om henne till polisen

I Stenmans anmälan mot Mats Löfving daterade han parets sexuella relation till att ha pågått från första januari 2015 till 27 november 2021. Om datumen är korrekta var Staaf Löfvings älskarinna vid tiden när hon fick jobbet som underrättelsechef för Noa, vilket är någonting vice överåklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren ska utreda i sin förundersökning om grovt tjänstefel.

– Utredningen handlar huruvida det fanns ett förhållande mellan henne och Noa-chefen Mats Löfving, har Bengt Åsbäck tidigare sagt.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, säger till Expressen att det vore ett exempel på ”ren och skär korruption” om Löfving och Staaf hade en sexuell relation när hon tillsattes som underättelsechef.

– Om det är så att de hade ett förhållande när hon anställdes så är det ett skolboksexempel på ren och skär korruption vid en av våra rättsvårdande myndigheter, säger Olle Lundin, som även riktiar kritik mot rikspolischef Anders Thornberg.

– Det är anmärkningsvärt hur rikspolischefen inte synes ha agerat alls i det här fallet. Han har ju vad det verkar känt till alla turer från början till slut, säger Lundin.

Att Löfving sedan höjer Staafs lön bryter enligt Lundin mot ”alla jävsregler”.

– Det är det som är problemet i det här fallet. De får förstås ha ett förhållande, men han kan inte samtidigt fatta beslut som rör henne.

Örebropartiets Peter Springare, tidigare polis i Örebro, har tidigare sagt till Nyheter Idag att det saknats formella regler vid Polismyndigheten för förhållanden mellan chefer och underordnade.

– Det har ju funnits lite mer informella regler, att man får vara lite återhållsam när det gäller de här bitarna, och försiktig när man har sådana här förhållanden och sådana här positioner, det vet jag. För det är ju lätt att man kan komma i sådana här jävsituationer. Det vill man naturligtvis undvika, sade Springare

Läs även: Springare: Polismyndigheten är en mästare i att gå runt lagar och regler

Olle Lundin riktar även kritik mot att rikspolischef Anders Thornberg själv tillsatt den särskilda utredning som nu ska granska Linda Staaf-affären.

– Det faller på sin orimlighet att rikspolischefen som själv ska granskas tillsätter utredningen. Det här borde upp en nivå till regeringen, menar Lundin.

Nyheter Idag har tidigare uppmärksammat att den utredare Thornberg tillsatt, Runar Viksten, tidigare utrett Thornberg som Säpo-chef efter terrordådet på Drottninggatan, en utredning där Säpo helt friades från klander.

Trots att Säpo hade nya uppgifter om terroristen Rakhmat Akilov slutade man att bevaka honom i januari 2017, vid samma tid som Akilov enligt åtalet mot honom började planera terrordådet på Drottninggatan.

Viksten friade emellertid Säpo från klander, och berömde till och med myndigheten för att ha ”en väl fungerande organisation” i sin rapport.

Läs även: Rikspolischef Thornberg utsåg utredare som friat honom tidigare: ”Det stinker”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag