London Bridge-terroristen hade fotboja – frigiven i förtid för terrorbrott

Usman Khan och Fishmongers' Hall vid London Bridge där han inledde sin attack. Bild: Polisen/Ethan Doyle White
  • Lördag 30 nov 2019 2019-11-30
E-post 3351

LONDON Usman Khan som dödade två personer i ett terrordåd på London Bridge var tidigare dömd för terrorbrott men hade släppts från fängelse i förtid. Enligt brittisk media ska Khan haft fotboja på sig när han genomförde sitt dåd. Terrorattacken inleddes på en konferens för fångrehabilitering dit Khan bjudits in. Khan övermannades av allmänheten och sköts ihjäl av polis.

Terroristen Usman Khan, som dödade en kvinna och en man på London Bridge på fredagen innan han själv avväpnades av allmänheten och sköts ihjäl av polis, hade släppts i förtid från fängelse där han satt för terroristbrott, rapporterar Daily Mail.

Khan greps av polis den 20 december 2010 för att ha planerat ett terrorattentat i Storbritannien tillsammans med en Al-Qaida-inspirerad terroristcell på nio personer.

I terroristplanen ingick att placera bomber på Londonbörsens toalett, men också attacker mot den amerikanska ambassaden och Boris Johnsson, Storbritanniens nuvarande premiärminister, som 2010 var borgmästare i London. År 2012 dömdes Khan till åtta års fängelse.

Enligt The Telegraph ska domaren som dömde Khan ha varnat för att han var en seriös jihadist som inte skulle släppas lös förrän han inte längre var en fara för samhället.

Ändå släpptes Khan i december 2018 under villkoret att han bar fotboja. Fotbojan ska Khan ha haft på sig när han genomförde sitt terrordåd, som inleddes på en konferens om fångrehabilitering vid London Bridge.

Khan hade bjudits in för att berätta om sina erfarenheter som fånge men hotade istället med att spränga byggnaden i luften, och började sedan attackera delegater med två knivar.

Khan hann döda två personer och skada flera andra innan han övermannades av medlemmar av allmänheten på London Bridge. Khan sköts sedan ihjäl av polis.

Usman Khan
  • Usman Khan, 28, erkände sig skyldig till att ha planerat terrordåd år 2012.
  • Slutade skolan utan färdiga betyg efter att ha tillbringat delar av tonåren i Pakistan där hans mor blivit sjuk
  • Tillbaka i Storbritannien började Khan predika radikal islam på internet och samlade följare omkring sig.​
  • Planerade att använda mark som ägdes av hans familj i Kashmir för att bygga ett träningsläger för terrorister.

– Det är ett misstag att tillåta allvarliga och våldsamma kriminella att släppas ut från fängelse i förtid, och det är väldigt viktigt att vi blir av med den vanan och genomdriver lämpliga straff för farliga kriminella, särskilt terrorister, som jag tror att allmänheten vill se, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en kommentar till terrorattacken.

Flera filmsekvenser som sprids på sociala medier visar hur allmänheten övermannar terroristen, som sedan skjuts ihjäl av polis.

Läs även: Flera skadade i knivattack i Haag – gärningsman jagas

Läs även: Skåpbil mejade ner folk i London: ”Offer knivhuggna och skottlossning”

Läs även: Hjälten från London Bridge-attacken ska ”avradikaliseras”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag