Skåpbil mejade ner folk i London: ”Offer knivhuggna och skottlossning”

Foto: Twitter
  • Lördag 3 jun 2017 2017-06-03
E-post 2161

STORBRITANNIEN Mer än en person är död och flera är skadade efter att en skåpbil mejat ner människor i centrala London. Ytterligare människor har skadats efter att två till tre gärningsmän gått till attack med knivar. Metropolitan Police bekräftar att det har förekommit skottlossning. Rapporter gör gällande att incidenter inträffat på tre olika platser i London.

OBSERVERA: Detta är en pågående händelse. Information tillkommer efterhand och enstaka sakuppgifter kan senare visa sig inte stämma. Nyheter Idag kommer fortsätta rapportera om händelsen under söndag förmiddag.

Dramatiska videobilder från platsen i centrala London, som publiceras i sociala medier, visar ett omfattande polispådrag efter att en van kört in i en folkmassa. Brittiska BBC rapporterar att beväpnade poliser är på platsen och liknande uppgifter förekommer i sociala medier. Det rapporteras även i sociala medier om att det förekommit skottlossning, men det är ingen uppgift som ännu bekräftats av brittiska myndigheter.

Tidningen The Sun rapporterar att både skottlossning och någon form av knivattack har inträffat i samband med att bilen kört in i folkmassan. Ett vittne, en kvinna på en restaurang, berättar för tidningen att polisen har avfyrat sina vapen.

– Vi var tvungna att springa, det var omfattande skottlossning, säger hon.

I flera brittiska medier förekommer uppgifter om knivattacker. Ett annat ögonvittne som The Sun talat med, som uppges heta Martin, berättar att han sett flera knivhuggna personer.

– Ungefär åtta personer har blivit knivhuggna. Jag sprang fram för att se om de var okej, men där var redan människor med dem. Jag var helt skräckslagen, säger han.

Efter midnatt, natten mot söndagen svensk tid, rapporterar The Sun att även en bombgrupp har anlänt till platsen. Enligt uppgifter i brittiska medier ska det även pågå en polisinsats vid Borough Market som ligger några hundra meter från London Bridge.

BBC rapporterar att premiärminister Theresa May informars om händelsen. I Sky News har det förts fram spekulationer att Storbritannien kan vara drabbat av ännu ett terrordåd samt att de brittiska myndigheterna arbetar utifrån det scenariot. Det skulle betyda att Storbritannien drabbats av två terrordåd på kort tid. Nyligen inträffade ett terrordåd i Manchester som krävde över 20 människoliv.

Klockan 00.55 svensk tid: BBC rapporterar att mer än en människa är död vid London Bridge. Samtidigt pågår ytterligare en polisinsats på en tredje plats, nu vid Vauxhall. Metropolitan Police bekräftar också på Twitter att skottlossning har inträffat. Uppgifter i The Sun, vid 01-tiden svensk tid, gör gällande att upp emot sju människor kan vara döda och ett 20-tal skadade.

Videobilder från platsen visar hur människor springer i panik samtidigt som allt fler poliser anländer. En reporter från BBC rapporterar att ungefär fem personer tas omhand av ambulanspersonal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag