M vill se högre lönekrav för arbetskraftsinvandring

M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Flickr
  • Tisdag 2 feb 2021 2021-02-02
E-post

Moderaterna vill skärpa lönekraven vid arbetskraftsinvandring. I ett nyhetsbrev skriver partiet att arbetstillstånd bara ska beviljas om lönen överstiger 31 700 kronor i månaden.

Moderaterna kräver skärpta lönekrav för arbetskraftsinvandring. Det meddelar partiet via ett nyhetsbrev.

I nyhetsbrevet meddelar partiet att man vill se en höjning från det nuvarande lönekravet på minst 13 000 kronor i månaden till att den måste överstiga 31 700 kronor i månaden.

– Det här är en del av den samlade invandringspolitiken. Den måste vara rimlig och inte inbjuda till missbruk, säger partiledaren Ulf Kristersson på en presskonferens, enligt Aftonbladet.

I förslaget om skärpta krav för arbetskraftsinvandring skriver partiet också att man vill ta bort möjligheten till så kallade ”spårbyten”, vilket är när någon som fått avslag på sin asylansökan söker arbetstillstånd för att stanna i landet.

Man vill också förbjuda arbetskraftsinvandring av personliga assistenter som man skriver är ”förenad med fusk, missbruk och kriminalitet”.

Läs även: Åklagare om klanbrotten: Hälften av all assistansersättning kan vara bedrägeri

Tidigare har företrädare för Moderaterna velat ta bort det lönekrav på 13 000 kronor i månaden som redan finns. I en motion från hösten 2018 av Johan Forsell och andra moderater skriver man bland annat:

”Försörjnings­kravet är alltför stelbent utformat och borde ersättas med ett krav på att personen under sin tid i Sverige inte ska behöva försörjningsstöd eller annat stöd för att klara ett skäligt uppehälle genom arbete.”

Tankesmedjan Timbro, vars vd numera är den tidigare MUF-ordföranden Benjamin Dousa, har återkommande försvarat den svenska modellen för arbetskraftsinvandring.

I en debattartikel i DN från hösten 2019 vid namn ”Arbetskraftsinvandringen fungerar bättre än någonsin” skriver tankesmedjans tidigare vd Karin Svanborg-Sjövall och Caspian Rehbinder bland annat:

”Motståndare mot den svenska modellen för arbetskraftsinvandring säger ofta att de inte vill försvåra för den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen eller invandringen till bristyrken, utan bara begränsa antalet lågkvalificerade invandrare eller invandring till överskottsyrken. Men det är vårt generella system som har möjliggjort de stora värden arbetskraftsinvandringen bidrar med.”

Magnus Persson, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är kritisk till delar av Moderaternas nya förslag.

– När det gäller lönesättningen är inte det något politiken ska lägga sig i. Sen får man se förslaget som helhet och det får jag återkomma om, säger Persson till Nyheter Idag.

– Framför allt är det fel att företagarna ska bestämma och inte ha en statligt reglerad arbetskraftsinvandring.

Läs även: Rostami: Det är dags att tala klarspråk om den snedvridna arbetskraftsinvandringen

Läs även: Löfven om arbetskraftsinvandringen: ”Den ska inte Sverigedemokraterna få sätta stopp för”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag