Madon och Fadakar i nygammalt bråk om mediemörkning: ”Rasistskriverier om svarta och judar”

Fadakar får på pälsen från Sakine Madon som i sin tur inte glömmer vad skrivits för tio år sedan. Foto: Nyheter Idag samt Twitter
  • Tisdag 7 jun 2016 2016-06-07
E-post

STOCKHOLM Ett infekterat generalbråk har brutit ut på Twitter mellan Sakine Madon och Ehsan Fadakar med anledning av boken ”Migrationen i medierna”. Bråket har sin grund i att Madon tidigare blivit påhoppad från debattörer på vänsterkanten. ”Självkritik Ehsan, självkritik. Hade du inte det om dina gamla rasistskriverier om svarta och judar?”, skriver Sakine Madon i en dräpande tweet till Fadakar.

Det nya generalbråket kan spåras ända tillbaka till i vintras när Nyheter Idag avslöjade att Dagens Nyheter mörkat de omfattande sexövergreppen i Kungsträdgården förra året. I kölvattnet av den debatt som följde avslöjandet undersökte ledarskribenten Sakine Madon om journalister i Sverige har varit rädda för att rapportera om känsliga ämnen kopplat till migration, men även till partiet Sverigedemokraterna.

Och hon fick flera svar från journalister, under löfte om anonymitet, där de berättade att de på olika sätt undanhöll information och nyheter för att inte gynna SD. I en ledare publicerad hos tidningen Expressen gav Madon exempel som hon fått berättat från verkligheten om hur journalister på olika sätt inte vågat skriva om känsliga ämnen.

Fick hård kritik från Ehsan Fadakar i Journalistförbundets tidning

Efter att Madon publicerat ledaren i Expressen kom hon att möta hård kritik från flera håll. Journalistförbundets tidning ”Journalisten” har bevakat debatten om huruvida medier mörkar, men istället för att undersöka de uppgifter som Sakine Madon berättar, valde de att ge Ehsan Fadakar, medarbetare på Schibstedt, generöst utrymme att kritisera Madon. Trots att Madon refererade till flera berättelser hon fått från yrkesverksamma journalister menade Fadakar att det egentligen handlade om åsikter.

”Att tycka till om något är en sak. En åsikt är en åsikt. Men när en berättelse, förklädd som granskande journalistik, publiceras på tidningens ledarsida med personlig avsändare där grova anklagelser riktas mot en hel yrkeskår, då har det hela gått för långt. Detta är inte längre en åsikt, det här är något annat”, skrev Fadakar.

Tidningen Journalisten är även en av de tidningar som gått ut hårdast och påstått att avslöjandet från Nyheter Idag om hur DN mörkat sexövergreppen i Kungsträdgården är en lögn. Samtidigt har inte Journalisten visat vad i avslöjandet som är felaktigt. Norska journalistförbundets tidning med samma namn gjorde en annan bedömning, de kontaktade Nyheter Idag och bad att få ta del av material och komma i kontakt med de källor som låg till grund för avslöjandet.

De kunde senare, efter klassiskt journalistiskt arbete, konstatera att avslöjandet från Nyheter Idag var riktigt. Detta var dock inget som svenska Journalisten valde att rapportera om eller på egen hand undersöka.

Publicistklubbens ordförande Björn Häger bekräftar bilden Sakine Madon ger

Debatten om svenska medier berättar hela sanningen – eller om de möjligen väljer att mörka känsliga frågor – har ånyo tagit fart efter att boken ”Migrationerna i medierna” gavs ut från Institutet för mediestudier. I en del av boken får kända mediala opinionsbildare och journalister ge sin syn på frågeställningen och en av dem är Björn Häger, ordförande på Publicistklubben.

Han bekräftar den bild som Sakine Madon försökte visa i sin ledaren i Expressen, samma ledare som mötte hård kritik. Även Häger refererar till svar han fått från verksamma journalister och han gör i allt väsentligt samma poänger som Madon gjort.

”Någon nämner att det skulle vara problematiskt att publicera ett reportage om fundamentalister som förtrycker kvinnor nära inpå ett val. En annan nämner granskning av slöjbruk eller hedersmord som exempel på sådant man väljer bort när det är valrörelse. Flera motiverar hållningen med att man inte vill ge Sverigedemokraterna ’onödig draghjälp’”, skriver han.

Till skillnad från den kritik som Madon fick efter sin ledare har inte Björn Häger mött samma reaktioner. Till och med svenska Journalisten har varit tyst. Detta får Sakine Madon att gå till attack på sin Facebooksida.

”Låt mig nu gissa att Fredrik Virtanen, Eric Rosén, Jonna Sima, Lars Ohly, Henrik Arnstad, Johannes Klenell, Anders Lindberg, Ehsan Fadakar och resten av ”tuffingarna” inte kommer ge sig på Häger nu. De måste för det första vara minst 20 mot en. För det andra håller de tyst när ”journalist på viktig post” yttrar sig. Jag kan bara skratta så patetiskt det är”, skriver hon i ett inlägg där hon publicerar stycken ur Hägers text i boken ”Migrationen i medierna”.

Bråket fortsätter på Twitter: ”Rasistskriverier om svarta och judar”

Den yviga debatten där Sakine Madon ger igen mot sina kritiker fortsätter på Twitter där hon även publicerar en skärmdump från Fadakars Facebook-konto i januari. I den texten var Fadakars kritik mot Madon än hårdare.

”Finns branschkollegor som framhäver sig själva genom att bekräfta en påhittad mediekonspiration”, skrev Fadakar. Att det var Sakine Madon som adresserades blev än mer tydligt i ett annat stycke.

”Att lägga fram den här typen av anklagelser baserad på anonyma uppgifter och twitterenkäter är inte journalistik. En journalist hade inte kunnat få publicera artiklar med så svagt underlag”.

Efter att några debattörer på Twitter dels ger stöd till Madon, men några även kritiserar henne, kom även Ehsan Fadakar till slut att ingå i den låga diskussionen. Det fick Madon att blixtsnabbt drämma till med en dräpande kommentar om vad Ehsan en gång i tiden, för många år sedan, skrivit om på sin blogg som sedan länge inte finns kvar på internet.

Fadakar poängterar att det var tio år sedan han skrev de rasistiska sakerna om svarta människor och om judar, något han inte tycker är relevant för diskussionen idag. Istället skriver han att det är ”pinsamt” att Madon försöker kasta ljus på detta igen.

Andra personer som deltar i Twitter-bråket tycker att de bägge debattörerna bör lugna sig tills alla hunnit läsa boken. Den finns att beställa på Institutet för mediestudier. Även Nyheter Idag ingår i en forskningsstudie av docent Kristoffer Holt som är en del av boken. Den forskningen visar att Nyheter Idag, till skillnad från många så kallade ”alternativmedier”, ligger på i princip exakt samma nivå i aspekter som negativ tonalitet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag