Malmö hyllas i The Guardian – går knappt att skilja från Mellanöstern

Möllevångstorget i Malmö. Foto: jorchr (Wikimedia commons)
  • Måndag 14 maj 2018 2018-05-14
E-post 1996

MALMÖ Frilansjournalisten Zaineb Al Hassani har skrivit en text för brittiska The Guardian om varför hon känner sig så hemma i Malmö – staden påminner henne om Mellanöstern.

I texten lyfter Zaineb Al Hassani särskilt Möllevångstorget i Malmö som en plats där en mängd kulturer lever sida vid sida. Själv har hon en skotsk mamma och en irakisk pappa, och bor i Danmark. Hon kom till Malmö för att besöka sin pappas släktingar.

”Efter att ha tillbringat sju år i Abu Dhabi som skribent och redaktör trodde jag att jag hade lämnat Mellanöstern bakom mig när jag flyttade till Köpenhamn i september. Men mitt första intryck av Möllevången, särskilt dess torg, var att det kunde ha varit i Mellanöstern – förutom den grå himlen och det kalla marsvädret, det vill säga”, skriver Zaineb Al Hassani.

De flesta i området pratar arabiska, skriver hon, vilket inte är så konstigt då 43 procent av Malmös befolkning har invandrarbakgrund. Vissa som hon talar med berättar att det var lättare att integreras förr i tiden, när Sverige hade tagit emot färre invandrare. Andra säger att religionen spelar en allt viktigare roll, och att grannskapet har blivit mer osäkert.

”Bara möjligt på grund av invandring”

”Jag har aldrig varit i Irak, men några få dagar i Möllevången har gett mig en oväntad känsla av tillhörighet. Jag må bara tala grundläggande arabiska (med Glasgow-klang), men att komma till en ny plats där främlingar verkade genuint glada när jag berättade att min pappa är från Bagdad, och att kunna dela historier med dem, var bara möjligt på grund av invandring”, avslutar hon.

En som har kommenterat texten är Tino Sanandaji, nationalekonom som kom till Sverige från Iran som liten. ”När vi kom till Sverige skulle vi häpnat om någon sa att målet var att det sikt skulle pratas persiska och kurdiska på gatan i stället för svenska. När man flyttar till ett annat land är det anständiga att lära sig språket, inte påtvinga sitt språk och sin kultur utan respekt för värdlandets önskemål”, skriver han bland annat.

Läs även: ”Vi ska skjuta judarna”: Intifada utlyses från Malmö

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag