Malmö stad tipsar sin personal: Så undviker du att drabbas av våldet

Malmö stadshus. Bild: Mrkommun/Wikimedia commons
  • Torsdag 20 jun 2019 2019-06-20
E-post 2822

MALMÖ Efter den senaste tidens skjutningar och sprängningar i Malmö har kommunen skickat ut en lista med råd till sin personal om hur de kan hålla sig säkra när de rör sig ute i staden. Det rapporterar Kvällsposten.

I förra veckan drabbades Malmö av en rad våldsdåd. Bland annat skedde tre explosioner inom loppet av ett dygn, och en hotfull man sköts av polisen på centralstationen.

Nu har Malmö stad skickat ut en lista med ”tips och råd för hur du undviker att hamna i oönskade situationer” till all personal inom hälsa, vård och omsorg.

Kvällsposten listar några av punkterna:

”Planera din färdväg – känn ditt område. Alternativa färdvägar/ingångar/utgångar”.

”Försök att minimera tiden från det att du parkerar din cykel/bil tills det att du går in till brukaren”.

”Innan du lämnar ett trapphus, titta först ut och gör en bedömning av omgivningen för att undvika att hamna i en oönskad situation”.

”Håll avstånd till personer som bedöms som potentiellt hotfulla eller farliga och öka avståndet om det inte finns andra personer i närheten”.

Listan är dock inte ny utan togs fram för ett år sedan utifrån en säkerhetsutbildning som kommunen hade med anledning av de skjutningar som plågade staden.

– Nu var det återigen, efter en lugn start på året, skjutningar och sprängningar inom loppet av bara några dagar. Då bestämde vi oss för att skicka ut listan igen, säger Åsa Ollerstam Lundh, en av cheferna som skickade ut listan, till Kvällsposten.

Under förra veckan gick kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ut i Sydsvenskan med budskapet att det trots de grova våldsdåden går bra för Malmö.

– Vi har verkligen en positiv utveckling. Malmö går åt rätt håll, sade hon.

När Nyheter Idag frågade polisens presstalesman Nils Norling vad kommuninvånarna kan göra för att slippa drabbas av våldsdåd uppmanade han till att försöka leva som vanligt.

– Jag har själv vaknat hemma hos mig av att jag har hört en hög smäll när det har detonerat någonstans, men jag vägrar låta det påverka mig, sade han.

Läs mer: Malmös svarta facit – 21 sprängningar hittills i år

Läs även: Därför stöds Ullenhag av Fria Tider: ”Har ju en förmåga som ingen annan”

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag