Malmöpolisen anmäler Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp

Rasmus Paludan Foto: News Øresund -Johan Wessman (CC BY 3.0).
  • Torsdag 21 apr 2022 2022-04-21
E-post

MALMÖ Malmöpolisen har anmält Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp efter den koranbränning som följdes av våldsamma upplopp under påskhelgen. Detta trots att tidigare utredningar om hets mot folkgrupp för koranbränning har lagts ned, rapporterar SVT.

År 2020 inleddes en förundersökning om hets mot folkgrupp efter att en koran bränts i Malmö. Utredningen lades dock ned av åklagaren som kom fram till att koranbränning i sig inte är olagligt.

Läs mer: Åklagaren slår fast: Inte brottsligt att bränna Koranen

Ändå väljer nu Malmöpolisen att anmäla Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp efter att ha tänt eld på en koran.

– Vi tror att det hade varit bra med ytterligare en prövning, för vi förstår ju att det här väcker anstöt. Samtidigt så har vi ju en stark yttrandefrihet som behöver ställas mot detta, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö, till SVT.

Polisen hoppas att utredningen leder till ett åtal så att frågan kan prövas i en domstol.

SVT: Varför tror ni att det kan bli en annan bedömning den här gången?

– Det handlar om den samlade bilden. När vi har tittat på bakgrunden kring lagens uppkomst och syfte, så tycker vi att man borde titta på det här en gång till. Sen är det möjligt att man kommer fram till samma sak igen, säger Jimmy Arkenheim.

Läs även: Dödshot mot Malmölistan efter inlägg om korankravallerna

Läs även: Springare: Polisen får skjuta människor av en anledning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag