Åklagaren slår fast: Inte brottsligt att bränna Koranen

Bild: Faksimil Twitter
  • Måndag 16 nov 2020 2020-11-16
E-post 1601

MALMÖ SVT rapporterar att förundersökningen om hets mot folkgrupp efter koranbränningen i Malmö i slutet av augusti har lagts ned. Att bränna en koran är inte i sig olagligt, slår åklagaren Sofia Syrén fast.

Det var den 28 augusti som en koran brändes i området Rosengård i Malmö på initiativ av den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan och hans parti Stram kurs. Åklagaren inledde en förundersökning om hets mot folkgrupp som på torsdagen lades ned.

– Det går inte att styrka att brott har begåtts, att bränna en koran i sig är inte olagligt, säger åklagaren Sofia Syrén till SVT.

Hon har också utrett en händelse på Stortorget i Malmö där bland annat en koran sparkades omkring som en fotboll. Men även i det fallet läggs förundersökningen ned.

– Från materialet framgår det att det finns personer som har uttryckt sig på ett sätt som är att bedöma som hets mot folkgrupp, men dessa går inte att identifiera, säger Sofia Syrén.

Koranbränningen i Rosengård ledde till våldsamma kravaller med attacker mot polisen senare samma dag. I förra veckan väcktes åtal mot sex personer, fem män och en kvinna, för våldsamt upplopp, rapporterar SVT.

Läs även: Paludan svensk medborgare – lovar bränna 200 koraner i Sverige

Läs även: Molotovcocktails och rörbomber mot polis under korankravallerna i Malmö

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag