Man friades för våldtäktsförsök i skandaldom – nu utreds S-nämndemän internt

Foto: Pixabay
  • Tisdag 28 apr 2020 2020-04-28
E-post 1762

UPPSALA I ett uppmärksammat mål friades en man från våldtäktsförsök på grund av den målsägande kvinnans beteende i rättssalen, som att hon varit spänd och ”inte tittat den tilltalade i ögonen”. Nu utreds nämndemännen internt inom Socialdemokraterna.

Den åtalade mannen ska enligt kvinnans berättelse ha följt med kvinnan hem efter en fest och varit påträngande, trots att hon klargjorde att hon inte ville ha honom med sig in i bostaden.

Läs även: Islamistisk före detta C-profil döms för grovt bedrägeri – här är Aldebes övriga skandaler

När mannen väl tagit sig in i bostaden försökte han krama kvinna, dra ned hennes byxor och knuffa ned henne på sängen. Kvinnan kämpade emot och tog sig in på toaletten för att söka skydd.

Mannen nekade till anklagelserna, och tingsrätten gick på hans linje – med uppseendeväckande motiveringar.

”Hon har skrattat och gråtit om vartannat under förhandlingen och hon har inte någon gång under förhandlingen tittat den tilltalade i ögonen” står det bland annat i domen, som också konstaterar att kvinnan under förhöret ”varit spänd och inte avslappnad vilket hon borde varit om den berättelse som hon lämnat varit riktig”.

Tingsrättens motiveringar fick mycket hård kritik i sociala medier.

Läs även: Våldtäktsman får halverat straff och släpps fri – åldern sänks efter beslut i HD

Nämndemännen bakom domen är två socialdemokrater, Abbas Al-Janabi och Mitra Hobehshoar, något Samhällsnytt var först med att rapportera. 

Enligt Samhällsnytt sitter Al-Janabi i valnämnden i Uppsala kommun medan Hobehshoar bland annat är ersättare i regionfullmäktige.

Nu rapporterar Sveriges Radio att Al-Janabis och Hobehshoars lämplighet som nämndemän kommer utredas internt inom S.

Regionrådet Vivianne Macdisi påpekar att hon inte uttalar sig om huruvida domen är felaktig, men att domskälen är problematiska.

– De riktar sig helt och hållet mot målsägarens person och inte hennes berättelse, säger Macdisi till Sveriges Radio.

Åklagaren har överklagat domen.

Läs även: Frias från våldtäkt på grund av oklar ålder

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag