Man utklädd till kvinna kastade tårta på Mona Lisa

Mona Lisa. Bild: Public Domain
  • Tisdag 31 maj 2022 2022-05-31
E-post 31

FRANKRIKE Mona Lisa utsattes för en tårtattack under söndagen, rapporterar bland annat Daily Mail. En man utklädd till en äldre dam i rullstol tog sig fram till den världsberömda målningen i Louvren, Paris, när han plötsligt ställde sig upp och kastade en tårta rakt på Leonardo da Vincis klassiska verk.

Mannen – som utöver rullstolen också var klädd i peruk och läppstift – kastade efter tårtattacken upp en bukett med rosor i luften. Sedan blev han tacklad till golvet av säkerhetsvakter.

Att han var i rullstol gjorde att han fick komma närmare tavlan än besökare utan funktionshinder. Nära nog för att kasta en tårta på den.

Efter stuntet uppgav mannen – som utger sig för att vara konstnär – att han kastade tårtan i protest mot miljöförstöringar.

– Tänk på jorden. Folk håller på att förstöra jorden! sade han medan han leddes iväg av säkerhetsvakter, enligt Daily Mail.

– Konstnärer tänker på jorden, det är därför jag gjorde det här. Tänk på planeten! tillade han.

Eftersom da Vincis världsberömda målning är skyddad av skottsäkert glas tog den inte någon skada av tårtan.

På sociala medier cirkulerar filmer från när anställda på museet torkar bort tårtan från det skottsäkra glaset. Det finns även filmer från när tårtkastaren talar till åskådarna på franska.

Tårtattacken är inte den första attack som Mona Lisa har utsatts för. 2011 kastade en rysk kvinna te på tavlan efter att ha blivit nekad fransk medborgarskap. 1956 kastade en man syra på den när den var utställd på ett museum i Montauban, Frankrike.

Kändaste incidenten som Mona Lisa varit med om är dock när den stals från Louvren 1911 av den italienske konsttjuven Vincenzo Peruggia, som två år senare tog med tavlan till Italien där han höll den i sin lägenhet i Florens. Han blev slutligen påkommen med stölden och verket återfördes till Louvren 1913.

Läs även: Danska konstkuppen: ”Verket är att jag har tagit deras pengar”

Läs även: Konstnär sålde osynlig skulptur för 150 000 kronor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag