Danska konstkuppen: ”Verket är att jag har tagit deras pengar”

Ingång till Kunsten. Foto: Alex2life (CC BY-SA 4.0)
  • Onsdag 29 sep 2021 2021-09-29
E-post 353

AALBORG Konstnären Jens Haaning fick låna en halv miljon danska kronor för att skapa ett konstverk. Men när verket skulle levereras var sedlarna borta.
– Verket är att jag har tagit deras pengar, säger Haaning till DR.

Jens Haaning fick låna drygt en halv miljon danska kronor i sedlar för att återskapa två av sina tidigare konstverk som illustrerade en dansk och en österrikisk årsinkomst. Uppdragsgivaren var konstmuseet Kunsten i Aalborg.

Enligt avtalet skulle konstverket bestå av två glasramar fyllda med sedlar. Men när glasramarna levererades till museet var de tomma. Det visade sig att Jens Haaning hade skapat ett nytt verk med titeln ”Take the money and run”.

– Verket är att det saknas en halv miljon, förklarar han för dansk radio.

Enligt avtalet med konstmuseet ska pengarna lämnas tillbaka när utställningen är över, men det tänker inte Jens Haaning göra.

– Verket är att jag har tagit deras pengar.

Haaning säger att det nya verket är en protest mot löneförhållandena på museet. Enligt honom har han behövt ta 25 000 kronor ur egen ficka för att återskapa de gamla verken.

Den aktuella utställningen handlar just om människans förhållande till arbete och pengar, och Haaning kom på idén att han i stället skulle göra ett konstverk om sin egen arbetssituation.

Lasse Andersson är chef på konstmuseet och medger att Haaning har skapat ett intressant verk som passar utställningen, men att han likväl inte får behålla pengarna.

– Nej, Jens ska inte ha de pengarna för det är inte en del av avtalet, säger Andersson.

Han tillbakavisar också att Haaning skulle ha fått dåligt betalt. Huruvida museet kommer att polisanmäla Haaning om han inte ger tillbaka pengarna efter utställningens slut den 14 januari nästa år vill han inte säga i nuläget.

Konstnären själv säger att pengarna stannar hos honom men att det inte handlar om stöld.

– Nej, det är inte stöld. Det är avtalsbrott, och avtalsbrott är en del av verket, säger han.

Läs även: SD tar efter danska förslaget – vill ha arbetsplikt för bidrag

Läs även: Norska konstnärer hängdes ut som rasister – gör succé med utställning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag