Massivt stöd för Arpi – då blir Anne Ramberg upprörd: ”Självömkan”

Anne Ramberg. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Söndag 9 feb 2020 2020-02-09
E-post 1544

SVERIGE Sympatierna har under helgen strömmat in från både höger och vänster till Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi efter en självutlämnande krönika där han berättar om hur han hotats och systematiskt smutskastats under flera år. Men Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Advokatsamfundet och bloggare, är inte imponerad. ”Jag undrade för ett ögonblick om Arpis upprördhet och självömkan var ironisk”, skriver hon i sin blogg.

Det är i en krönika med titeln ”Den här larmknappen går direkt till polisen” som Svenska Dagbladets (oberoende moderat) ledarskribent Ivar Arpi för första gången berättar öppet om de hot och det hat som han fått motta genom åren.

Arpi listar hur riksdagsledamöter kallat honom rasist, hur aktivister gjort montage på honom som nazist, hur folk beklagat sig när de fick veta att han skulle ha barn. STACKARS jävla person som ska bära hans avkomma”.

Hans hatare började skriva om hans fru och om hans små barn berättar Arpi.

”De säger att de sett min gravida fru på stan. De känner inget behov av att vara anonyma. Min hundvalp dör innan sin ettårsdag. De skrattar, säger att jag nog har ätit upp den. Jag lyckas spåra min första stalker, och säkerhetsföretaget lyckas sätta stopp för hennes förföljelser. Andra är mer ihärdiga. Hoten kommer i vågor, men leder aldrig till åtal.”

Ivar Arpis text har mötts med sympatier i sociala medier från både vänster och höger, bland annat har Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg välkomnat texten på Twitter.

Nationalekonomen Tino Sanandaji kommenterar på sin Facebook:

”Berättelsen träffar rakt i magen, och jag skäms för att inte gjort mer för att bekämpa de vidriga, samvetslösa mobbare som gett sig på Ivar för att han utmanar deras värdegrund, skriver Sanandaji.

Han fortsätter:

”Det minsta vi kan göra är att läsa, och lova i vårt hjärta att Ivar kommer att få upprättelse mot hatets mörka krafter”, skriver Sanandaji.

 

Men det är inte alla som känner empati med Arpi. Anne Ramberg, före detta generalsekreterare för Advokatsamfundet, skriver på sin blogg.

”Jag undrade för ett ögonblick om Arpis upprördhet och självömkan var ironisk. Men, att döma av hans kommentarer på sociala medier så förefaller det inte förhålla sig så. Aningslöst kan man möjligen tycka. Denna brist på självinsikt som SvDs ledarskribent ger uttryck för är förvånande”, skriver Ramberg.

Ramberg tar också upp Solnas moderate riksdagsledamot Hanif Bali.

”Ty, Arpi har i själva verket, i gott sällskap bl.a. med den moderate riksdagsmannen Bali, varit närmast instrumental i den hetsiga stämning som på senare år utvecklats på sociala medier, skriver Ramberg.

Anne Ramberg har tidigare varit i blåsväder efter att ha kallat Hanif Bali för ”taltratt” åt ”bruna råttor”.

Läs mer: Anne Ramberg kallar Hanif Bali för ”taltratt” åt ”bruna råttor”

Ramberg drar också slutsatsen att det var Arpi och Bali som var hjärnorna bakom en kampanj i sociala medier som började med att Moa Berglöf rasistanklagade Årets Svensk Jens Ganman.

”De har medvetet använt sina svansar för att driva kampanjer och förlöjliga människor. Kampanjen mot Sydsvenskans Moa Berglöf för bara någon vecka sedan bär syn för sägen”, skriver Anne Ramberg.

Läs mer: Ganmans utmaning till Moa Berglöf: ”Hon får 10 000 kronor om hon hittar något jag skrivit som är rasistiskt”

Anne Rambergs blogginlägg uppskattas av bland annat förre C-profilen Ola Spännar.

”Läsvärt”, tycker Spännar.

Läs även: Kritikstorm mot centertoppens tweet om ”familjen Bonnier”

Var med och förändra svensk journalistik...

Hej.

Ibland får vi frågan hur man kan bidra och stötta Nyheter Idag.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant. Det är det enklaste sättet.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

För 69 kronor i månaden, eller 698 kronor för ett år, kan du göra skillnad.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag