Kritikstorm mot centertoppens tweet om ”familjen Bonnier”

Foto: Pressbild Centerpartiet samt Nyheter Idag
  • Måndag 15 okt 2018 2018-10-15
E-post

STOCKHOLM ”En mörk tankevärld”, skriver Thomas Gür om Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar som är i blåsväder sedan han twittrat om ”vad som sägs på släktmiddagarna hos familjen Bonnier” efter att Dagens Industri lobbat för SD. – Ett brott mot det man kallar för den liberala ordningen för fri press, säger P.M Nilsson till Nyheter Idag.

Familjen Bonnier borde vara besvikna på släktmiddagarna över att en av deras tidningar argumenterar för att släppa in SD i den politiska värmen, detta eftersom SD har motsatta intressen än judar. Ungefär så kan man tolka en tweet från Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar.

”Undrar vad som sägs på släktmiddagarna hos familjen Bonnier om det faktum att deras dagstidning kampanjar för att ge regeringsinflytande till ett främlingsfientligt parti med nazistkopplingar?” skriver Spännar på Twitter och syftar av allt att döma på Dagens Industri och ledarskribenten P.M Nilsson.

Inte helt oväntat möter Spännar hård kritik för den insinuanta tweeten.

”Eh, läste jag just det här?? Fantasier om interiörerna inom familjen Bonnier förknippar jag nog med andra politiska rörelser än Centern”, kommenterar Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.

Ingerö: ”Idiotisk identitetspolitik”

Nyheter Idag har talat med Johan Ingerö och han menar att utspelet i vart fall vittnar om en stor okunskap om hur medier fungerar. Ägare brukar normalt hålla sig borta från tidningars innehåll, förklarar han.

– Om man vet ett skvatt om mediebranschen vet man också att ägarfamiljer lägger sig inte i ledarsidors linjer. Om man äger både DN och DI till exempel, då är det för att man ser en poäng med att äga två tidningar som har olika profiler och olika inriktningar på ledarsidan.

– När man däremot börjar prata om släktträffar, då kan inte jag läsa något annat än att det finns en antydan om att de borde tycka något specifikt utifrån sitt påbrå.

Inom högerextrem teoribildning är det vanligt att tillskriva judar en åsiktsgemenskap i politiska frågor. På det sättet finns en viss likhet mellan Spännars resonemang och det man finner på öppet nazistiska sidor. Emellertid vill inte Ingerö gå så lång att han ser utspelet från Spännar som antisemitiskt.

– Det är idiotisk identitetspolitik och det har ingenting med att göra med hur medier och tidningsvärlden faktiskt fungerar.

Tidigare har Spännar twittrat att ledarsidorna på Götebors-Posten och Svenska Dagbladet banar väg för nazism, en tweet som sedan raderats.

Gür: ”En mörk tankevärld”

Även den borgerliga debattören Thomas Gür reagerar på den omtalade tweeten från Spännar. Och Gür gör en mer direkt koppling till högerextrema sajter som tillskriver judar som kollektiv en åsiktsgemenskap.

”En Tweet som avslöjar en mörk tankevärld – Centerpartiets Ola Spännar ser (i likhet med andra och tämligen onämnbara politiska krafter) på familjen Bonnier på ett alldeles särskilt sätt … det är biologisk politik som man annars brukar hitta på betydligt mindre tilltalande platser på nätet”, kommenterar Gür på Facebook.

Nyheter Idag har även talat med P.M Nilsson på Dagens Industri. Han befinner sig på måndagseftermiddagen i riksdagen för att få svar från Spännar om vad som egentligen menas med det kontroversiella utspelet om familjen Bonnier.

– Det ser ut som att han där uppmanar Bonnier att påverka Dagens Industris uppfattning i regeringsfrågan. Det är ett brott mot det man kallar för den liberala ordningen för fri press. Den normala policyn är att medieägare ska hålla sig undan från sådant.

– Det är anmärkningsvärt att Centerpartiets kommunikationschef och kanske Centerpartiet själv – det vet inte jag, det måste jag reda ut – anser sig kunna vända sig till medieägare för att få dom att ändra uppfattning på tidningen.

Även debattören Paulina Neuding reagerar kraftfullt mot Spännar.

Nyheter Idag söker Ola Spännar för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag