Mattis avgår efter att Trump lovat lämna Syrien

Bild: Monica King, United States Department of Defense/Shealah Craighead, White House
  • Fredag 21 Dec 2018 2018-12-21
E-post 44

USA Efter att Trump meddelat att USA ska dra sig ur Syrien avgår James Mattis som försvarsminister. Samtidigt kräver högern att Trump ska sätta igång med den mur mot Mexiko som var hans viktigaste vallöfte. 

Nu lämnar James ”Mad dog” Mattis posten som amerikansk försvarsminister. Beskedet kommer efter att Donald Trump meddelat att USA ska dra sig tillbaka från Syrien, och är ett tungt avbräck för Trumps administration.

Mattis avgångssbrev innehåller mycket hård indirekt kritik mot Trumps utrikespolitik. Mattis skriver att ”min syn på att behandla allierade med respekt, och att vara klarsynt angående både skadliga aktörer och strategiska konkurrenter är mycket stark och bygger på över fyra årtionden av fördjupning i dessa frågor”. Som exempel på strategiska konkurrenter nämner Mattis Ryssland och Kina.

Mattis fortsätter med att skriva till Trump att ”eftersom du har rätt till en försvarsminister med åsikter som ligger bättre i linje med dina egna i dessa och andra frågor, anser jag att det är rätt för mig att träda åt sidan”.

Högern kräver mur, startar egen insamling

Samtidigt får Trump kritik från höger för att han inte driver på tillräckligt kraftfullt för att bygga den utlovade muren mellan Mexiko och USA. Hårdast i sin kritik är författaren och högerprofilen Ann Coulter, som i flera tweets har anklagat presidenten för att förråda sina väljare och vara ryggradslös i fråga om muren.

Läs även: Trump hånar Parisavtalet när protesterna fortsätter i Frankrike

Ett budgetförslag som innehåller 5 miljarder dollar öronmärkta för muren har godkänts av representanthuset, men har små utsikter att godkännas av senaten. Presidenten har sagt att han inte kommer godkänna något budgetförslag utan finansiering av muren, men han har också sagt att det kan bli fråga om annat än en mur, vilket väckt högerflygelns vrede.


En insamling har inletts på crowdfunding-siten Gofundme för att bygga en mur, och är snart uppe i 11 miljoner dollar. Målet för kampanjen är att samla ihop en miljard dollar. En liberal feminist från Texas har startat en insamling på samma sida till stegar för att ta sig över muren. Den kampanjen har samlat ihop lite mer än 60 000 dollar.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag