MED: Stryp bidragen till extremisterna

Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Söndag 17 Nov 2019 2019-11-17
E-post 1074

Allt för ofta går skattebetalarnas pengar till extrema antidemokratiska organisationer. Strösslandet av bidrag över islamister, nazister och autonoma vänsterextremister måste upphöra. Det handlar inte bara om att inte göda dessa mörkermän. Utan också om att visa respekt och med försiktighet använda de pengar som medborgarna betalat in i skatt, skriver Edward Nordén och Fredrik Körner, Medborgerlig Samling.

Säkerhetspolisen (SÄPO) gick nyligen ut med bedömningen att svenska skattebetalare fortfarande betalar miljonbelopp till extrema organisationer. Det gäller såväl militanta nazister som vänsterextremister och våldsbejakande islamister. Från individnivå till organisationer, skolor, föreningar och hemsidor. Störst bedöms problemet vara i den våldsbejakande islamistiska miljön.

Det är Medborgerlig Samlings uppfattning att inga antidemokratiska grupperingar eller individer ska få hederliga skattebetalares pengar till sin verksamhet eller uppehälle. Dels är det förstås absurt att de som undergräver samhället får hjälp med detta av samhällets medborgare via slarviga myndigheter och slarviga politiker. Det är inte på något vis en ny upptäckt.

Sveriges politiker och myndigheter har i decennier bidragit till att vanliga svenskars pengar gått till både antidemokrater såväl som extremister och rena terrorgrupper. Både i Sverige och i utlandet.

Ibland via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, ibland från Allmänna Arvsfonden, ibland via biståndet, och ofta genom föreningslivet. Här söker man bidrag till sin verksamhet för att motarbeta integration och sprida religiös intolerans, till sitt uppehälle för att radikalisera ungdomar, för sin förening som trakasserar politiker med ”fel åsikter” eller människor med fel hudfärg eller religion.

Många av miljonerna har dessutom en oklar mottagare. Det betalas av människor som går upp tidigt på morgonen och arbetar, av pensionärer som har svårt att klara sig på sin pension, av poliser, av brottsoffer likaväl som ensamstående mammor och unga som inte vågar gå ut på kvällarna.

Det är ett systemfel som uppdagats för många år sedan utan att man har agerat.

Sverige lider både av inte kunna värna sina kärnverksamheter samtidigt som vi har väldigt höga skatter. Mer än hälften av vad medborgarna arbetar ihop försvinner till skatter, avgifter och moms.

Om man ändå inte klarar av en god nivå på äldreomsorg, polis, försvar, skola eller bekämpning av extremism så är något uppenbart fel i systemet och därmed politiken. Så är fallet i Sverige.

Problematiken där svenska skattepengar, via myndigheter, går till extremister som skapar både direkta problem och framtida extremister är akut. Flera parter och partier föreslår ett kunskapscentrum för att hjälpa myndigheterna att rikta skattepengar till organisationer som inte är antidemokratiska eller extrema.

Vi ställer oss tveksamma till att tjänstemän som antingen saknar kompetens nog för att klara ut riktlinjer om demokrati, eller i vissa fall aktivister, skulle arbeta bättre i myndigheter. Sverige behöver inte fler myndigheter för att fungera. Snarare tvärtom.

Vi har över 250 statliga förvaltningsmyndigheter redan och fler blir de när man lappar en allt större byråkrati. Vi behöver färre myndigheter och en långt bättre disciplin med skattebetalarnas pengar.

Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti. Vi vill se en liberal hållning till människors val av livsstil, och en mer konservativ syn på samhället. Utvecklingen i Sverige går inte på rätt håll, trots fantastiska förutsättningar.

Medborgerlig Samling är inte skattefinansierat. Det är däremot allt för ofta nazister, fascister, militanta djurrättsextremister, vänsterextremister, jihadister och det Muslimska Brödraskapet. Fundera gärna på det. Det är dina pengar, ditt samhälle och dina barns framtida pengar och samhälle.

Läs även: Janne Josefsson om dömda för bidragsbrott: 70 procent är invandrare

Lyssna på Nyheter Idag-podden: Från muddringar till knivrån – dags att anpassa straffen till det nya Sverige

Läs även: Reinfeldt till attack mot Danmark för gränskontrollerna: ”Kommer bara att skapa nya krig”

Om debattörerna

Edward Nordén, Säkerhetspolitisk talesperson MED
Fredrik Körner, Ordförande MED Söderslätt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag