”Medveten felaktighet”: Sonesson (M) anklagar SVT för fake news

Christian Sonesson (M). Foto: SVT Play
  • Tisdag 30 jan 2018 2018-01-30
E-post 793

STAFFANSTORP SVT Opinion Live är fake news, menar det moderata kommunalrådet Christian Sonesson i ett inlägg på Facebook. SVT ber om ursäkt för förra veckans avsnitt av debattprogrammet, men Sonesson tvivlar på SVT:s opartiskhet.
– Jag kallar det en medveten felaktighet och inte en miss, säger han till Nyheter Idag.

I förra veckans avsnitt av debattprogrammet SVT Opinion Live medverkade bland annat Christian Sonesson, moderat kommunalråd från Staffanstorp, i en debatt om hur kommunen hade ordnat med bostäder åt nyanlända. SVT uppmärksammade att en familj fått bo på ett vandrarhem i Staffanstorp i sex månader, ett boende som senare dömdes ut som otjänligt.

Det var dock inte Staffanstorp utan Malmö kommun som hade placerat familjen på vandrarhemmet, men detta sades aldrig i programmet. Moderatledda Staffanstorp fick därmed ta kritik för vad socialdemokratledda Malmö hade ansvaret för.

På tisdagen skrev därför Christian Sonesson ett inlägg på Facebook där han kritiserar SVT Opinion Live för vad han menar är ”uppenbart ett exempel på ’Fejk News'”.

Råder det någon politisk linje på SVT Opinion Live, som gör att man svartmålar en moderatledd kommun för placeringar som en socialdemokratiskt ledd kommun gör?”, skriver Sonesson.

Producenten för det kritiserade programmet, Eskil Lundgren, medger att det var ett misstag att inte berätta att det var Malmö som placerat familjen på boendet.

– Det är olyckligt och vi borde ha sagt det. Vi har erbjudit oss att rätta den uppgiften. Det blev fel och vi ber om ursäkt för det. Vi borde ha sagt det, punkt, säger han till SVT.

– Jag tar starkt avstånd från att vi på något sätt skulle ha en politisk agenda eller vridning. Jag förstår att människor tycker det ibland men det stämmer inte. Vi tar ingen politisk hänsyn. Vi får ibland kritik från höger och ibland från vänster. Vi verkar mitt i debatten, säger Eskil Lundgren.

I ett mejl till Sonesson beskriver Lundgren det hela som en ”miss” som han ber om ursäkt för. Nyheter Idag har talat med Sonesson om SVT:s respons.

Vad tycker du om den ursäkten?

– Det är ju bra att man ber om ursäkt. Samtidigt så håller jag inte med om att det var en miss. En miss är ju något man gör lite omedvetet, men det här kände de ju till redan innan programmet, så det var ju medvetet. Jag kallar det en medveten felaktighet och inte en miss.

Du anklagar SVT för fake news i ditt inlägg, vidhåller du att det var det?

– Jag anklagar dem inte utan jag ställer frågor kring det. SVT och andra stora mediaspelare har också ganska nyligen gått ut och sagt att man ska faktagranska och lägga sig vinn om det, och sedan så gör man den här medvetna felaktigheten själv.

Tror du på att SVT inte tar politisk hänsyn?

– Jag hoppas verkligen att de inte har någon politisk linje, men det är klart, när det dyker upp sådant här så kan man ju inte låta bli att undra litegrann.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag