Mexiko slänger ut Nordkoreas ambassadör

Mexikos president Enrique Peña Nieto. Foto: Wikimedia commons
  • Fredag 8 sep 2017 2017-09-08
E-post 220

MEXIKO Den Mexikanska regeringen kastar den Nordkoreanska ambassadören ut ur landet. Beslutet kommer som en reaktion mot Nordkoreas senaste kärnvapentest. Ambassadören Kim Hyong Gil har 72 timmar på sig att lämna landet.

Den Mexikanska regeringen beslutar att förklara den Nordkoreanska ambassadören i landet för persona non grata, latin för icke önskvärd person. Beslutet fattas som en protest mot Nordkoreas kärnvapentester, det uppger Sydsvenskan.

Regeringen i Mexiko säger i ett uttalande att den Nordkoreanska ambassadören, Kim Hyong Gil har 72 timmar på sig att lämna landet. Att kasta ut ambassadören är ett tydligt sätt för Mexiko att uttrycka att de fullkomligt fördömer Nordkoreas kärnvapentester.

”Nordkoreas kärnvapentester medför allvarliga risker för internationell fred och säkerhet och utgör ett växande hot mot nationerna i regionen, inklusive viktiga allierade till Mexiko som Japan och Sydkorea”, säger den Mexikanska regeringen i ett uttalande, enligt Sydsvenskan.

Det spekuleras om att beslutet är ett sätt för den Mexikanska regeringen att vinna favör hos den amerikanska regeringen. Genom att stötta den amerikanska presidenten, Donald Trump, i frågor som inte innebär stor politisk kostnad kan Mexiko lättare förhandla i fall av ändringar i handelsavtal med USA.

En tjänsteman vid det Mexikanska utrikesdepartementet är noga med att påpeka att den Mexikanska regeringen inte bryter sina diplomatiska band med Nordkorea. Detta trots att de slänger ut Nordkoreas ambassadör.

LÄS ÄVEN: Nordkorea har testsprängt en vätebomb

LÄS ÄVEN: Nordkorea: Vi förhandlar inte om våra kärnvapen

LÄS ÄVEN: Nordkorea: USA är världens värsta kärnvapenkrigshetsare

LÄS ÄVEN: USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag