Nordkorea: Vi förhandlar inte om våra kärnvapen

Foto: KCTV
Foto: KCTV
  • Onsdag 5 jul 2017 2017-07-05
E-post 169

UTRIKES Nordkorea kommer inte förhandla med omvärlden om sina missil- och kärnvapenprogram. Det säger landets ledare Kim Jong-un, rapporterar AP.

Nordkorea chockade igår omvärlden när landet avfyrade en interkontinental ballistisk robot som knappt 40 minuter efter uppskjutningen slog ned i havet väster om Japan. Analytiker i Västvärlden ifrågasatte till en början om det verkligen kan stämma att den kommunistiska diktaturen nu har kapacitet att bland annat nå delstaten Alaska i USA med missiler.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson bekräftar idag att gårdagens robot var en interkontinental ballistisk missil. Allt tyder på att Nordkorea nu skaffat sig möjlighet att nå mål i andra världsdelar med missiler och det bedöms bara vara en tidsfråga innan landet på allvar kan hota amerikanska storstäder med atombomber.

I ett uttalande från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA heter det att Nordkorea kommer fortsätta skicka ”’presentpaket’ till USA och dess anhängare” och att dessa med en ”gangsterliknande logik ovillkorligt förnekar att Nordkorea har ballistiska raketer eller satelliter”. Landets försvarsakademi, som ligger bakom utvecklandet av den missiltyp som avfyrades igår, säger att Nordkorea nu är en ”självsäker och mäktig kärnvapenstat som kan slå till var som helst på jorden”.

Händelseutvecklingen i Nordkorea gör att USA, Japan och Sydkorea idag har kallat in FN:s säkerhetsråd för ett krismöte. Tillerson säger att han vill se ”mer kraftfulla åtgärder för att ställa Nordkorea till svars”.

Gårdagens uppskjutning gjordes samma dag som USA firade sin national- och självständighetsdag. Regeringen i Nordkorea, som lägger stor vikt vid symbolik, har för vana att göra dylika militära styrke­demonstrationer runt 4 juli med anledning av firandena i USA den dagen.

Kommunistdiktaturens ledare Kim Jong-un talar enligt landets media om att ”de amerikanska imperialisternas långvariga kraftmätande nu nått sin slutfas” och att det är dags för Nordkorea att ”visa upp sin duglighet för USA”. Han uppges också säga att vid eventuella förhandlingar om nya villkor för förhållandena med omvärlden så kommer landets vapenprogram inte finnas med på förhandlingsbordet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag