Nordkorea har testsprängt en vätebomb

Nordkoreas diktator Kim Jon Un till höger och en riktig vätebomb till vänster. Foto: Wikimedia Commons samt KCNA
  • Söndag 3 sep 2017 2017-09-03
E-post 197

PYONGYANG Nordkorea säger sig ha utfört en testsprängning av en vätebomb, ett kraftigare kärnvapen än en vanlig atombomb. Världen fördömer sprängningen och Sydkorea planerar nu att rusta upp landet med ”kraftfulla amerikanska vapen”. 

Nordkorea har utfört en testsprängning av en vätebomb. Det rapporterar flertalet internationella medier, inklusive nordkoreansk statsmedia.

Vid 05:30-tiden under söndagsmorgonen 3 september upptäckts ett jordskalv i nordöstra Nordkorea, vars magnitud uppmäts till 5,6 och höjs sedan till 6,3.  Detta sker timmar efter att den nordkoreanska regimen uttalat sig om att de byggt en ny, mer kraftfull, kärnvapenrobot.

Kort efter det första skalvet sker ett andra skalv, med lägre magnitud, som man misstänker är en konstruktion som ska ha kollapsat.

Japan skickar strax efter skalvet upp en plan för att mäta strålning i luften. Spekulationer börjar sprida sig över världens medier om huruvida Nordkorea utfört sitt sjätte kärnvapentest.

Vid 08:00-tiden bekräftas uppgifterna av Nordkoreansk statsmedia, där man hävdar att man utfört ett vätebombstest.

En vätebomb är ett kärnvapen som är starkare än ett vanligt atomvapen.

Japan och Kina fördömer Nordkoreas ageranden. Sydkorea vill se ”starkast möjligaste svar” på Nordkoreas ageranden och säger sig nu vara i färd med att placera ut ”kraftfulla amerikanska vapen” runt om i landet.

Den kända twittraren och före detta svensk stats- och utrikesministern, Carl Bildt, har tagit tillfället i akt att författa en Tweet om Donald Trump.

LÄS ÄVEN: USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

LÄS ÄVEN: Nordkorea: USA är världens värsta kärnvapenkrigshetsare

LÄS ÄVEN: Nordkorea: Vi förhandlar inte om våra kärnvapen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag