USA varnar Sverige: Skriv inte på för kärnvapenfri värld

Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 30 aug 2017 2017-08-30
E-post 15

WASHINGTON USA och NATO-länderna uppmanar Sverige att inte skriva på FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. De varnar för att det kommer påverka försvarssamarbetena med NATO negativt.  

USA:s försvarsminister James Mattis varnar att relationerna mellan USA och Sverige kommer påverkas negativt om Sverige skriver under FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. Det framgår av ett hemligstämplat brev adresserat till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, uppger Svenska Dagbladet. Brevet diariefördes sent igår kväll tisdagen 29 augusti.

Den 20 september öppnas möjligheten att underteckna FN-konventionen för avveckling av alla kärnvapen i världen. Sverige har tidigare, tillsammans med 122 medlemsstater, röstat för det förhandlingsresultat som presenterades i juli.

Utrikesminister Margot Wallström har tidigare hävdat att regeringens inställning till kärnvapen är känd sedan tidigare. Hon har också uppgett att regeringens analys är att de bi och multilaterala försvarssamarbetena inte påverkas negativt av ett kärnvapenförbud.

USA är motståndare till en kärnvapenfri värld. Under 2016 uppmanade USA övriga NATO-länder att bojkotta förhandlingsprocessen i FN eftersom de anser att konventionens syfte är att ”avlegitimera konceptet med kärnvapenavskräckning som många av USA:s partners och allierade är beroende av”.

Under Trump har den politiska hållningen förstärkts. Försvarsminister James Mattis, även kallad James ”Mad Dog” Mattis för sin hårdföra hållning gentemot Ryssland och Iran, har av Trump fått i uppdrag att både förstärka och modernisera den amerikanska kärnvapenarsenalen.

Det är inte bara USA som villkorat försvarssamarbetet med Sverige, även NATO-länderna Frankrike, Storbritannien och Tyskland, varav samtliga tre har kärnvapen, har under sommaren uttryckt oro för Svenska regeringens vilja att skriva på FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. I rapporter till Utrikesdepartementet framgår det att försvarssamarbetena med NATO-länderna kommer att försvåras om Sverige skriver under FN-konventionen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag