Militärtjänstgöring i Syrien grund för flyktingstatus i Sverige

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Torsdag 3 dec 2020 2020-12-03
E-post 2848

SVERIGE Den som riskerar att behöva genomgå statlig militärtjänstgöring vid ett återvändande till Syrien ska beviljas flyktingsstatus i Sverige. Detta enligt ett nytt rättsligt ställningstagande från Migrationsverket.

I ett pressmeddelande skriver Migrationsverket att en ny EU-dom har slagit fast att den syriska armén har begått krigsförbrytelser vid upprepade tillfällen och att alla värnpliktiga direkt eller indirekt kommer att delta i krigsförbrytelser. Detta är en grund för skydd enligt domen som är rättsligt bindande för medlemsstaterna.

Även FN har konstaterat att den syriska armén begår upprepade krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under inbördeskriget.

– Alla värnpliktiga riskerar numera att tvingas utföra eller medverka till att utföra krigsförbrytelser. Att riskera att behöva utföra eller medverka till krigsförbrytelser är grund för att beviljas skydd i Sverige, säger tillförordnade rättschefen Carl Bexelius i pressmeddelandet.

Det nya rättsliga ställningstagandet innebär att ”personer som riskerar att kallas till militärtjänstgöring i den syriska armén vid ett återvändande till Syrien löper en generell risk att utsättas för förföljelse. Därmed är utgångspunkten vid prövningen att de ska beviljas flyktingstatus i Sverige.”

Generellt sett kan män som är mellan 18 och 42 år kallas in till militären i Syrien.

Migrationsverket noterar att det kan finnas undantagsfall där en person inte bedöms få en militär position där vederbörande löper risk att behöva delta i krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten. I sådana fall ska personens ”övriga individuella omständigheter” tas i beaktning.

Läs även: Hirvonen (MP) har afghansk migrant inneboende: ”Ensamkommande”

Läs även: Sverige lägger 300 miljoner kronor på klimatomställning i u-länder

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag