Miljöförvaltningen om tiggarlägret: ”Det är fruktansvärt smutsigt och nedskräpat”

  • Tisdag 3 Nov 2015 2015-11-03
E-post 2231

MALMÖ Just nu pågår uppstädningen av tiggarlägret vid Industrigatan i Malmö och på miljöförvaltningen tycks man chockade över de mängder sopor som romerna lämnat efter sig. – Det är fruktansvärt smutsigt och nedskräpat, säger förvaltningens Jeanette Silow till Nyheter Idag.

Just nu är ett antal grävmaskiner, lastbilar och andra fordon på plats vid Industrigatan för att röja upp efter romernas läger. En av dem som är på plats för att överse arbetet är Jeanette Silow på miljöförvaltningen i Malmö.

– Vi har grävmaskiner som håller på att riva och lasta upp avfall i containrar, säger hon till Nyheter Idag.

– Vi har delat upp i farligt avfall, elektronikavfall och gastuber. Det är fruktansvärt smutsigt, nedskräpat och avföring.

Vad är det för farligt avfall?

– Det är kemikalier, dunkar med okänt innehåll, oljespill, något oljefilter, gasoltuber, olika sorters elektronikavfall och några tunnor som vi inte vet vad de innehåller.

Silow säger att det kan bli aktuellt att miljösanera på platsen, men att det i sådana fall blir fastighetsägarens ansvar att ordna det.

– Vi vet ju att de har hållit på att reparera bilar här, vi har sett oljespill och vi vet inte vad som läckt ut från andra behållare eller så, säger hon.

Kostar miljoner

Uppstädningen efter romerna kan komma att kosta åtskilliga miljoner kronor för Malmös skattebetalare och fastighetsägaren kommer själv tvingas betala hundratusentals kronor, trots att han i sammanhanget är ett utsatt offer.

– Vi vet inte, fastighetsägaren kommer att betala max 375 000 kronor och resten kommer miljöförvaltningen att stå för. Vi vet inte vad det slutar på, för vi vet inte hur lång tid det kommer ta att forsla bort avfallet.

Rör det sig om miljoner eller tiotals miljoner?

– Det kan landa på en halv miljon, en miljon, en och en halv miljon eller två miljoner. Någonstans där, tror vi, men vi vet inte.

Sammanlagt deltar ett dussintal personer i arbetet med att städa upp efter tiggarna.

– Från kommunteknik har de en fem-sex personer här och från miljöförvaltningen är vi just nu fem personer. Sedan har bärgningskåren varit här också och kört bort bilar och husvagnar, säger Sylow.

– Den situation som de har bott i är ren misär och sanitär olägenhet, det är fruktansvärt att se.

Nedan ser du video från platsen där Silow berättar om situationen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag