Miljöminister Åsa Romson (Mp) polisanmäld för miljöbrott

Åsa Romson (Mp). Foto: Pressbild
  • Måndag 6 okt 2014 2014-10-06
E-post 10103

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att miljöpartiets språkrör Åsa Romson är polisanmäld för miljöbrott efter att tidningen Expressen avslöjat att hennes båt är målad med olaglig kopparbaserad färg. – Nu är hon ute på djupt vatten, säger Widar Nord som faxat in anmälan till polisen.

Det är tidningen Expressen som berättar att den nytillträdde miljöministern Åsa Romson använt olaglig kopparbaserad bottenfärg på sin båt. När Expressens reporter frågar Romson om händelsen förklarar hon att hon är medveten om att färgen var kopparbaserad.

– Klart man är med och målar. Min uppfattning är att färgen är godkänd för fartyg och Östersjöbruk. Det har vi ställt frågor om till handlaren, men vi är medvetna om att den är kopparbaserad och det är i sig ett problem. Men vi förutsätter att det är så låga halter och att kemikalieinspektionen har godkänt detta för Östersjöbruk, säger Romson till tidningen Expressen.

Men miljöskandalen tar inte slut där. I Expressens artikel står även att läsa att miljöminister Romson även släpper ut såkallat gråvatten, alltså diskvatten, tvättvatten och badvatten, rakt ut i den redan förgiftade Östersjön.

– Släpper man ut diskmedel och annat gråvatten så spär man på övergödningen. 50 procent av botten i Östersjön har syrebrist och till slut dör havsbotten. Jag är för ett förbud av både kopparbaserade färger och utsläpp av gråvatten, förklarar Brita Sundelin, docent i miljövetenskap vid Stockholms Universitet, till tidningen Expressen.

Polisanmäls efter Expressens artikel

Nu kan Nyheter Idag avslöja att miljöminister Åsa Romson polisanmäls för miljöbrott efter Expressens avslöjande. Det är Widar Nord som skickat in anmälan och han förklarar för Nyheter Idag att han ”är en 29-årig båtentusiast med fokus för Stockholms skärgård”. Nord är även ansvarig utgivare för nättidningen Fria Tider.

– Jag kan bekräfta att jag just faxade in en anmälan till polisen i Stockholm.

Widar säger att han blev förbannad när hans såg Expressens avslöjande imorse.

– Östersjön är ett känsligt hav och jag och många andra båtentusiaster avstår från kopparbaserade bottenfärger, även om de är de mest bekväma. Att Romson envisas med att försöka köpa en ”godkänd” kopparfärg, men sedan misslyckas och köper en olaglig, är faktiskt anmärkningsvärt agerat av en kvinna i hennes ställning.

Enligt Widar Nord måste polisen i alla fall inleda en förundersökning mot Romson.

– Ja det utgår jag ifrån. Hon hävdar ju att hon har litat på säljaren men jag tycker ändå att det rör sig om oaktsamhet, vilket räcker för att fällas för brott i det här fallet, avslutar Widar Nord.

Romson ber om ursäkt

Åsa Romson kommenterar Expressens avslöjande i ett pressmeddelande på partiets hemsida. Där förklarar Romson att hon är ledsen om det är så att bottenfärgen på båten är miljöfarlig och för detta ber hon om ursäkt.

– Jag hade uppfattningen att den färg vi har målat med är den bästa möjliga utifrån miljö- och funktionskrav. Det har nu kommit uppgifter om att detta kan vara felaktigt. Om det är så är jag ledsen för det och ber om ursäkt. Jag kommer självklart alltid att välja det mest miljövänliga alternativet.

Nedan är polisanmälan mot miljöminister Åsa Romson bifogad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag