Misshandlad journalist hade kopplingar till våldsam högergrupp

Bild: Faksimil Youtube
  • Tisdag 27 aug 2019 2019-08-27
E-post 102

USA Jornalisten Andy Ngo har lämnat sajten Quillette efter att det avslöjats att han haft nära anknytning till en våldsam högergrupp. Quillettes grundare och redaktör hävdar dock att det inte finns något samband mellan avslöjandet och att Ngo lämnar sajten.

I slutet av juni blev den amerikanska journalisten Andy Ngo misshandlad av antifa-demonstranter vid en demonstration i Portland, vilket Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

Läs även: Journalist misshandlad av Antifa under antifeministisk demonstration

Nu avslöjar sajten Portland Mercury att Andy Ngo, som tidigare skrev för bland annat Quliette, har kopplingar till den våldsamma högergruppen Patriot Prayer, som deltar i demonstrationer med avsikt att slåss mot vänsterdemonstranter.

Tidningens källa är en person som infiltrerat Patriot Prayer. Personen är anonym men kallar sig ”Ben” i artikeln.

Enligt ”Ben” ska Ngo ha varit i sällskap med Patriot Prayer under demonstrationer, men aldrig rapporterat om deras aktiviteter utan enbart satt på kameran när bråken med Antifa börjat.

– Det finns en överenskommelse om att Patriot Prayer skyddar honom och att han skyddar dem, säger ”Ben”.

Men ”Ben” har också filmbevis på Ngos nära anknytning till Patriot Prayer. På en nästan 20 minuter lång film inspelad innan ett våldsamt upplopp den första maj kan man se hur medlemmarna i gruppen, flera beväpnade med gatustrids-vapen, diskuterar kommande slagsmål med Antifa medan Ngo står i närheten.

– Han hörde allt, och sade ingenting, säger ”Ben”.

Efter filmen uppstod ett våldsamt upplopp där Patriot Prayer slogs med vänsterdemonstranter. Tack vare filmmaterial från ”Ben” har sex medlemmar av Patriot Prayer åtalats för våldsamt upplopp.

Efter Portland Mercurys avslöjande har Andy Ngos namn försvunnit från Quillettes hemsida. Quilettes grundare och redaktör Claire Lehmann hävdar emellertid att det inte finns något samband med att Ngo lämnar sajten och Portland Mercurys avslöjande, utan säger att han lämnade sajten redan efter misshandeln, och nu går vidare till ”större och bättre projekt”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag