Misshandlad kvinna frias i uppmärksammat förtalsmål

  • Tisdag 1 jun 2021 2021-06-01
E-post 193

ESKILSTUNA En kvinna som åtalats för förtal misstänkt för att ha hängt ut sin misshandlande expojkvän i sociala medier frias nu av tingsrätten. Anledningen är att det inte är bevisat vem som faktiskt legat bakom publiceringen.

Fallet med kvinnan som åtalades för förtal misstänkt för att ha skrivit om den misshandel hon utsatts för av sin expojkvän uppmärksammades av Kajsa Ekis Ekman som i Aftonbladet Kultur bland annat lyfter upp att ”män som misshandlat och våldtagit kvinnor har upptäckt att de kan använda lagen för att tysta sina offer och tjäna pengar på köpet.” Men kvinnan frias nu och behöver följaktligen inte betala något skadestånd till mannen.

Att kvinnan i slutet av januari 2015 blev misshandlad av sin dåvarande pojkvän är fastställt – han har erkänt och dömdes för brottet för ett drygt år sedan. Samtidigt friades han dock på andra åtalspunkter där ord stod mot ord och inget gick att bevisa.

Någon gång under 2017 – medan polisutredningen pågick – skrev kvinnan ett inlägg på Facebook där hon hängde ut expojkvännen som kvinnomisshandlare, men efter bara ett par dagar tog hon bort det. Något år senare dök dock samma text och samma bilder av hennes sönderslagna ansikte upp på ett Instagramkonto betitlat [expojkvännens för- och efternamn]kvinnomisshandel, och flera bekanta till expojkvännen hade taggats i inlägget så att de skulle nås av det.

Expojkvännen anmälde då kvinnan för förtal, och för ovanlighets skull valde åklagare att driva ärendet och lägga rättsväsendets resurser på målet. Knäckfrågan var vem som hade publicerat inlägget på Instagram eftersom kvinnan nekade till att ha något med det att göra. Hon menade att det fanns flera personer i hennes umgängeskrets som kunde ligga bakom Instagramkontot. Åklagaren å sin sida presenterade ingen som helst bevisning som knöt henne till kontot.

Tingsrätten konstaterar nu att ”sammantaget är det inte ställt utom rimligt tvivel att det gått till på det sättet som åklagaren gjort gällande i sin gärningsbeskrivning”, varför kvinnan frias.

Läs även: Komiker hängde ut dömd våldsbrottsling – döms själv för förtal

Läs även: Hängde ut Ulf Malmros som rasistisk våldtäktsman – döms för grovt förtal

Läs även: Kvinna sade till tonårstjej att inte ha fötterna på sätet – blev misshandlad och själv åtalad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag