Moderat anklagas för bidragsfusk – har fortsatt förtroende hos partiet

Helena Bouveng (M). Bild: SVT
  • Fredag 10 jun 2022 2022-06-10
E-post 400

I SVT:s Uppdrag granskning om riksdagsledamöters boenden framkom det att Helena Bouveng (M) stod skriven på en adress i Vetlanda, vilket ger henne rätt till en övernattningslägenhet i Stockholm vars nota skattebetalarna står för. På samma gång äger den moderata ledamoten en bostadsrätt nära fyra mil från riksdagshuset. Men trots de motstridiga uppgifterna har Moderaterna fortsatt förtroende för Bouveng.

– Alla ledamöter har ett ansvar att följa det regelverk som finns och vad vi kan bedöma har hon följt dem. Nu kommer regelverket att skärpas och det välkomnar vi, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till SVT.

Även Gottlieb Granberg, förbundsordförande för Moderaterna i Jönköpings län, har fortsatt förtroende för Bouveng.

– Vad vi har förstått från riksdagen har man inte gjort något olagligt. Sedan om det är lämpligt eller inte, det måste var och en bedöma, säger han till SVT.

På frågan om Bouveng kan sitta kvar och fortsatt vara Moderaternas andranamn i Jönköpings län svarar Granberg i nuläget ja.

Han vidhåller också att Bouveng i mångt och mycket varit en skötsam och ordentlig politiker.

– Hon har alltid varit en redig person som vill sköta sig – rätt och riktigt.

Att hon varit folkbokförd i Vetlanda samtidigt som hon verkar ha bott på en annan plats förklarar Granberg med att hon alltid velat ha nära till sin valkrets.

”Din giriga jävel, avgå!”

Samtidigt som Moderaterna försvarar sin ledamot menar många att det hela rör sig om bidragsfusk. De tycker att Bouveng, som sitter i skatteutskottet, borde avgå från sina uppdrag.

Däribland historikern och ledarskribenten David Lindén, som skriver under kontot ”gustavvasakungen”.

Andra hänvisar till ett tal i riksdagen där Bouveng pratar om bidragsfuskare som använder felaktig folkbokföring för att tillskansa sig bidrag.

I SVT:s Uppdrag granskning kom det fram att Helena Bouveng i flera år har varit folkbokförd i sin brors och svägerskas hus i Vetlanda. Som riksdagsledamot ger det henne rätt till en övernattningslägenhet i Stockholm – en rättighet som hon också har nyttjat.

Samtidigt köpte hon i maj 2020 ett hus på Värmdö där nu både hennes fästman och dotter står skrivna. I en begäran om strandskyddssdispens för byggandet av ett nytt hus meddelade hon att adressen hon bodde på låg på Värmdö. Dessa uppgifter intygade hon dessutom med namnteckning.

– Då ber jag om ursäkt. Då har jag begått ett misstag, säger hon i programmet.

Boende som Uppdrag granskning har pratat med i Vetlanda säger att Bouveng inte bor där. Men hon står fast vid att det är hennes permanenta boende.

– Det har de hävdat sedan 2006. Folk tror att den dagen du kommer in till riksdagen, då bor du i Stockholm, säger Bouveng.

Läs även: S-topp skriven på hus utan toa – säger att han uträttar sina behov hos grannen

Läs även: Integrationsprojekt i Tensta stoppas efter misstankar om bidragsfusk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag