Moderaternas helomvändning: Kräver totalstopp för fortsatt invandring

  • Måndag 9 Nov 2015 2015-11-09
E-post 14949

INRIKES Moderaterna kräver nu att asylinvandringen till Sverige stoppas i ett av de mest invandringskritiska utspel partiet gjort på många år. – Om man inte agerar väntar någon form av systemkollaps, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Vid en presskonferens klockan tre idag på eftermiddagen förklarade Kinberg Batra tillsammans med andre vice ordföranden Elisabeth Svantesson att Sverige inte kan ta emot fler asylsökande. Moderaterna vill därför att Sverige omedelbart inför gränskontroller och stoppar migranterna vid gränsen.

– Den som har tagit sig in i EU genom ett annat land, men inte sökt asyl där, ska inte få tillstånd att resa in utan avvisas vid den svenska gränsen, säger Kinberg Batra.

Sverigedemokraterna har tidigare lagt samma förslag, men delvis velat kompensera för det genom att Sverige istället tar emot fler kvotflyktingar. Det är däremot inte något som Moderaterna vill göra.

– Om man står i en ohållbar situation, vilket företrädare för regeringen nu även medger att Sverige gör, då kan man antingen agera eller inte. Om man inte agerar väntar någon form av systemkollaps, säger Kinberg Batra.

Moderaterna ska nu sätta press på regeringen om att stänga gränsen för fortsatt invandring. Migrationsverket meddelade tidigare idag att Sverige tagit emot fler än 10 000 asylsökande migranter de senaste sju dagarna, vilket är nytt rekord.

Kräver lägre EU-avgift

Retoriken och förslagen från Moderaterna om att skärpa upp reglerna och hanteringen av migrationen till Sverige påminner starkt om den politik som Sverigedemokraterna under en lång tid varit ensamma om. Men det är inte bara vad gäller migration som Moderaterna närmar sig SD, något oväntat adresserade Kinberg Batra även Sveriges förhållningssätt till Europeiska Unionen.

– Sverige bör kräva en lägre EU-avgift, förklarade Kinberg Batra på presskonferensen.

Förslaget om att kräva lägre EU-avgift är inte helt olik Sverigedemokraternas linje. SD har flera gånger kommunicerat att de vill omförhandla medlemskapet i Europeiska Unionen, något som i praktiken kan innebära en lägre avgift för medlemskap.

Nedan ser du Moderaternas presskonferens

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag