Moderaternas nya utspel: ”Misstag att isolera Sverigedemokraterna” – Men svarar inte på om de vill samarbeta med SD

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och Karlstadmoderaternas kampanj för ökad invandring. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 10 dec 2015 2015-12-10
E-post 662

INRIKES Det har varit ett misstag att försöka isolera Sverigedemokraterna och Moderaterna borde ha fört en tuffare invandringspolitik under sin tid i regeringsställning. Det sade M:s partisekreterare Tomas Tobé under torsdagen. Men när Nyheter Idag tar kontakt med partiet för att fråga om de nu kan tänka sig samarbeta med SD får vi inget svar. – Det är väldigt mycket att göra just nu, blir beskedet från partiet.

Det var under torsdagsförmiddagen som Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kallade till presskonferens för att berätta att M nu ångrar den tidigare mycket generösa invandringspolitik som partiet förde under sina åtta år vid makten tillsammans med övriga alliansen.

– Jag tror att det hade varit bra om den tidigare alliansregeringen hade hanterat invandringsfrågan, inte bara för Moderaternas skull för att vi ska vara i regeringsställning, utan även för Sveriges skull, sade Tobé.

– Vi har nu hamnat i en ohållbar situation och det gör att vi nu tvingas ta till rätt akuta och kraftfulla åtgärder för att få till en flyktingpaus.

Moderaternas pudel kommer efter att partiet låtit Demoskop göra en opinionsundersökning för att ta reda på vilka politiska frågor väljarna anser är viktigast. Hela 55 procent anser nu att invandringsfrågan är den viktigaste politiska frågan, på andra plats kommer miljöfrågan som endast 13 procent anser vara den viktigaste.

Vid pressträffen, som var av det något mer informella slaget, sade Tobé dessutom att det har varit ett misstag att försöka isolera SD från inflytande.

– Det var ett misstag att isolera Sverigedemokraterna, sade han och utvecklade senare i en frågestund med Expressen att:

– Jag tycker det är ganska uppenbart att väljarna vill se att det finns politiska alternativ även när det kommer till invandringsfrågan. Där tror jag att mycket av vår rädsla att hantera den här frågan, på grund av att det skulle kunna gynna Sverigedemokraterna, låg i vägen för väldigt mycket av Moderaternas utveckling.

”Öppenhet – Ja, tack!”

Moderaternas prat om en ”flyktingpaus” kommer samtidigt som Moderaterna i Karlstad använt skattemedel för att lansera kampanjen ”Öppenhet – Ja, tack!” där kommuninvånarna uppmanas bekänna färg i invandringsfrågan.

”Ett sätt att göra det är att sätta upp den här dekalen på din dörr eller brevlåda, för att visa att du vill bidra till ett öppet Karlstad”, skriver det moderata kommunalrådet Per-Samuel Nisser i ett brev som skickas ut till invånarna tillsammans med röda klisterdekaler.

”Vi är världsmedborgare och det finns ingen bättre tidpunkt än nu att visa det”, avslutas brevet som även innehåller en uppmaning om att bli medlem på kommunens matchmakingsajt där man paras ihop med en nyanländ invandrare som man ska lära känna.

Svarar inte på frågor

Om Tobés utspel bara är tomma ord eller om Moderaterna menar allvar med att de nu kan tänka sig ett samarbete med SD är däremot något som partiet inte svarar på när vi ringer upp vid tvåtiden på eftermiddagen.

– Han hade en liten fika i förmiddags, säger Tobés pressekreterare Niklas Gillström om Tobés pressträff.

– Skulle du kunna mejla dina frågor till mig så ska jag se vad jag kan göra, fortsätter han.

Men något svar på våra frågor får vi aldrig och när vi ringer upp Gillström igen senare på eftermiddagen får vi veta att det inte är säkert att det kommer att komma något svar alls.

– Det är väldigt mycket att göra just nu. Vi svarar när och om vi har möjlighet att svara, säger han.

De två frågor som Moderaterna inte svarade på:

Med anledning av Tomas Tobés uttalanden idag;

1. Är Moderaterna nu beredda att samarbeta med SD i frågor som berör migrationen eftersom Tobé enligt Niklas Svensson (Expressen) sade att ”det var ett misstag att isolera Sverigedemokraterna”?

2. Vad vill ni som partiföreträdare säga till de tiotusentals före detta M-väljare som gått över till SD och som ni varit med om att rasiststämpla pga de velat minska invandringen?

Se även:
Karlstad i kampanj om “öppenhet” – Svenskar träffar invandrare “på egen risk”
Kommunens PR-jippo uppmanar folk att skylta med klisterlapp om “öppenhet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag