Mor och son åtalas för att tillsammans ha misshandlat sonens hustru

Enligt kvinnan hotade maken att kasta ut henne genom fönstret. Bilder ur förundersökningen.
  • Fredag 19 jul 2019 2019-07-19
E-post 196

GÖTEBORG Den unga kvinnan berättar att hennes man misshandlar henne, och vid ett tillfälle skall hans mor ha hjälpt till genom att hålla fast henne så att maken kunde slå. Nu närmar sig rättegång, men ord står mot ord och utgången är oviss.

I mitten av juni ringde det på dörren hemma hos en man i Hjällbo. Utanför stod en skärrad ung kvinna i 20-årsåldern som på bristfällig svenska lyckades förklara att hon blivit slagen av familjemedlemmar och ville att han skulle ringa polis. Mannen kände igen henne som en nyinflyttad granne ett par våningar upp och gjorde sitt bästa för att hjälpa henne.

– Hon var helt skakig och grät, hon hade märken runt halsen, som om någon hade tagit henne hårt runt halsen, säger han i förhör.

När polis kom till platsen gick de in i kvinnans lägenhet där hennes make befann sig tillsammans sin mor och syster och dennas barn. Det syntes dock inga tecken på att några våldsamheter ägt rum där, men på marken nedanför köksfönstret hittades två trasiga vaser.

Kvinnan berättar i förhör att det blev bråk mellan henne och hennes make, som själv bara är ett par år äldre än henne, och att det hade blivit våldsamt. Maken skall ha slagit henne och hotat med att kasta ut henne genom fönstret, och vid ett tillfälle skall hans mor, som är i 45-årsåldern, ha hjälpt honom.

– Hon slog, rev och höll fast mig i armarna och benen medan han slog mig, uppger kvinnan i förhör.

Läs även: Janouch: ”Vi har ingen kvinnofrid längre”

De två trasiga vaser som hittats nedanför köksfönstret förklarar hon med att de stod i det öppna fönstret, och vid ett tillfälle blev hon knuffad mot fönstret så att de föll ned.

Anledningen till bråket skall ha varit att hon ville gå till Pride medan han sade nej och inte lät henne gå ensam. Men det skall snart också framkomma att det inte är första gången hon blev misshandlad av maken.

Läs även: Hon ville skippa slöjan och gå på Prideparaden – kidnappades av familjen och kördes till Irak

– Sedan jag kom till Sverige så har han bråkat med mig på detta viset. Varje gång hans mamma är här. När det har hänt tidigare så har jag gått ut på balkongen och då har det lugnat sig.

Kvinnan kom till Sverige i slutet av 2018 från Turkiet, men hon kommer ursprungligen från Afghanistan liksom maken. Han kom till Sverige för sju år sedan, har genomgått gymnasiet och har arbete och bostad. Hans mor anlände vid ett senare tillfälle. Hans syster och hennes barn som också befann sig i lägenheten vid den senaste misstänkta misshandeln var på tillfälligt besök från Tyskland.

Maken ger en annan version

Maken medger att det var ett bråk mellan dem den aktuella dagen, och anledningen skall ha varit delvis samma som kvinnan uppgett, nämligen att hon ville gå till Pride, medan han tyckte att de kunde göra det dagen därpå eftersom syskonbarnen var trötta.

Bråket skall dock inte ha gått till så som kvinnan beskrivit det. Istället var det hon som var aggressiv medan han försökte lugna henne, och vid gripandet uppvisade han också ett antal rivmärken och ett sår i bakhuvudet som enligt honom uppstod då hon slog honom med en trästatyett. Han kan inte förklara hur hon fått sina skador annat än att de måste ha uppstått i tumultet och då hon vid ett tillfälle ramlade över några kartonger.

Han förnekar att hans mor varit delaktig i bråket annat än att hon vid ett tillfälle försökte sära dem åt utan framgång, och de vaser som hittades på marken skall hustrun själv ha kastat ut. Han säger sig inte ha någon förklaring till anklagelserna mer än att hustrun och hans mor inte verkar dra jämnt.

Hans mor och syster som också var där ger väsentligen samma version av vad som inträffat.

Tveksamt bevisläge

Det finns egentligen bara två saker som stödjer kvinnans historia. Den ena är de faktiska skador hon uppvisat efteråt, och den andra är en väninna från SFI som uppger att hon tidigare har sett märken på henne, och kvinnan skall ha berättat för henne att det var för att maken slog henne.

– Jag trodde på henne direkt, jag känner afghanska män, så trodde jag på henne. Även när vi bodde i Iran så brukade min man misshandla mig. Här i Sverige har han fått till sig att man inte får slå sina fruar i Sverige, så då slutade han, berättar väninnan i förhör.

Kvinnan hänvisar också till att hon efter en misshandel i januari meddelade sin skola via sms att hon inte kunde komma, vilket skall ha berott på att hon inte ville visa sina blåmärken, men detta sms skickades tre dagar efter den påstådda misshandeln, och förundersökningsprotokollet visar inte om hon hade någon undervisning under de mellanliggande dagarna eller ej.

Hon är villig att ta maken tillbaka

Halvvägs i utredningen meddelar kvinnan att hon inte längre vill polisanmäla maken, bara hans mor. I förhör får hon förklara varför. Förhörsledarens frågor står i kursiv stil.

– Jag vet inte om det beror på hur jag tänker men jag älskar NN mycket och han älskar mig också. Det som har hänt har hänt, det blev bara ett sammanträffande.
– Du har berättat att han har slagit dig fler gånger tidigare, ska du ha det så i framtiden?
– När vi bråkade var det alltid på grund av mamman. När hon gick började vi tjafsa och sedan blev det bråk.
– Men det är ju han som väljer att slå dig.
– När det har hänt förut lovade han att det inte skulle hända fler gånger. Det sista tillfället var det inte bara NN, det var även hans mamma. Hans mamma slog mig på armen. Alla problem kommer från hans mamma. Vi har aldrig bråkat om något som har handlat om oss, det är alltid när det hans släkt som är inblandad som det blir bråk.

Hon uppger att hon vill besöka maken i häktet, och om han ångrar sig är hon villig att låta udda vara jämnt.

Maken står åtalad för grov kvinnofridskränkning, medan modern åtalas för misshandel. Rättegången äger rum nästa vecka, och i stor utsträckning kommer det att handla om hur pass trovärdiga de inblandade framstår. Det är emellertid svårt att se att det skulle bli något annat än en friande dom om målet skulle gå vidare till hovrätten.

Läs även: SFI-lärare blev hemlig bihustru åt elev – mannen dömd för misshandel och olaga hot

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag