Janouch: ”Vi har ingen kvinnofrid längre”

Katerina Janouch. Foto: Thron Ullberg
  • Söndag 16 dec 2018 2018-12-16
E-post 2092

STOCKHOLM Protesterna mot FN:s avtal för migration fortsätter. Den här gången är det Katerina Janouch som på söndagen arrangerar en demonstration på Mynttorget i Stockholm.

Mellan 15.15 och 17.15 på söndagen arrangeras demonstrationen i Stockholm vid Mynttorget mittemellan Gamla stan och Riksdagen.

Katerina Janouch har ordnat demonstrationstillståndet och står som arrangör. Bland talarna finns sångpedagogen och samhällsdebattören Bianca Muratagic som ibland skriver krönikor på Katerina Magasin. Ett annat namn är Isabella Nilsson Jarvandi.

– Det är en ung tjej som engagerat sig som vill höja sin röst. Jag har inget problem med att unga själva väljer att engagera sig och gör det på sin fritid. Tvärtom, säger Katerina Janouch som också säger att demonstrationen är partipolitiskt obunden.

– Det har varit väldigt mycket män hittills som talat på de här demonstrationerna och nu är det mycket kvinnor och det tycker jag är kul, säger hon.

Varför då?

– Därför att det är främst kvinnor som har blivit drabbade av den stora migration som vi haft de senaste åren. Det är kvinnor som fått tagit de värsta smällarna. Det är kvinnor som har varit tvungna att ändra sina levnadsvanor. Därför är det otroligt viktigt att kvinnors röster om migrationen också får höras, säger Katerina Janouch.

Hon ser den svenska migrationspolitiken som ett enormt svek mot kvinnor i Sverige, både invandrarkvinnor och svenska kvinnor.

– Man har tagit in väldigt många män från länder med fruktansvärd kvinnosyn. Deras kvinnosyn förändras inte bara för att de kommer till Sverige. Det är i stället Sverige som förändras. Dessa män är kraftigt överrepresenterade i sexualbrott, säger Janouch.

Det handlar inte bara om konkreta brott utan även om vilken attityd mot kvinnor som män från Mellanöstern och Afrika för med sig påpekar Katerina Janouch.

– När jag går på stan och en grupp män börjar ropa massa saker efter mig. Eller tittar på mig på ett helt annat sätt. Det här är något som kvinnor i Sverige inte har behövt utstå förut. Det gör att vi inte kan känna oss trygga längre, vi kan inte röra oss fritt ute på kvällarna. Vi har ingen kvinnofrid längre, säger hon.

Kritiken mot Katerina Janouch består dels i angrepp från de som tycker att hon helt enkelt har fel, och förklarar sexbrottens ökningar med exempelvis anmälningsbenägenhet. Sedan finns det de som tycker att hon har en poäng men inte använder tillräckligt ”god ton”.

Katerina Janouch förklarar att det handlar om att politiker tar beslut och genomdriver policies fullt medvetna om konsekvenser och – som i fallet med FN-avtalet – med ett oklart mandat.

– I New York ska det slutgiltiga undertecknandet göras den 19 december. Det här gör att en stor migration från Mellanöstern och Afrika kommer att normaliseras. Vårt sociala skyddsnät och samhällsstruktur kommer att förstöras permanent. Avtalet vidgar begreppen av vad en flykting är. Vi vänder oss mot konsekvenserna, säger Janouch.

Varför är det så viktigt att skriva på det här avtalet om det inte är bindande, undrar hon också retoriskt.

Katerina Janouch är motståndare till avtalet men hon är också mycket kritisk till hur Stefan Löfvens övergångsregering agerat efter att man blivit avsatt. Praxis är att övergångsregeringar inte ska vara politiska. Finansminister Magdalena Andersson har tidigare nekat att svara på frågor med hänvisning till att övergångsregeringar inte ska vara politiska.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) höll i samband med FN-mötet i Marocko ett tal.

– När man lyssnar på Fritzon så säger hon att migrationen är här för att stanna. Hon talar om att migrationen ska bli normaliserad. Det är i högsta grad ett politiskt uttalande, en politisk uppfattning som inte alla delar, säger Janouch.

Tidigare demonstrationer har fått kritik på sociala medier för att vara kopplade till kontroversiella politiska organisationer.

– Jag tycker att alla ska sluta upp oavsett partitillhörighet. Det handlar inte om vi och dem. Jag bjuder gärna in vänstern. De är mer än välkomna även om jag inte delar alla deras åsikter. Vi måste stå enade. Jag delar inte allas åsikter. Det är lite så här – om ett hus brinner hinner jag inte fundera på om jag ska sätta på mig blåa eller röda skor, säger Janouch.

Det har under en tid uttryckts ett missnöje över det här migrationsavtalet på sociala medier. Hur kommer det sig att inte fler demonstrationer har arrangerats?

– Dels är människor ganska bekväma. Sedan är människor splittrade. Det finns också ett hårt socialt tryck, att man kan bli stämplad. Svensken är oerhört ängslig för att bli kopplad till nåt som inte är vänster, något som inte tillhör den socialdemokratiska världsbilden.

Katerina Janouch säger att många svenskar med invandrarbakgrund hör av sig till henne. Kanske är det i den gruppen som protesterna kommer växa starkast först funderar hon.

– Det är många med bakgrund i Östeuropa som skriver till mig. Som levt under ett totalitärt styre och vet vad det handlar om och ser liknande tendenser i Sverige i dag. Vi har Näthatsgranskaren som jagar människor för hur de uttrycker sig på nätet. Det här är en fruktansvärd utveckling.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag