Morgan Johansson attackerar ”hatkrönika” om Annie Lööf

Bild: Faksimil SVT Play/Nyheter Idag
  • Fredag 16 jul 2021 2021-07-16
E-post 2274

Nu drar justitieminister Morgan Johansson (S) en lans för C-ledaren Annie Lööf. Anledningen är en uppmärksammad krönika publicerad i Fokus under veckan, som krönikören Anna Björklund inledde med orden ”Jag hatar Annie Lööf”.

I ett inlägg på Twitter skriver Johansson att han ”Har nu läst den omtalade hatkrönikan mot Annie Lööf i Fokus, som jag emellertid inte tänker länka till. Men det måste vara en av de mest omdömeslösa texterna om en svensk politiker sedan Gunnar Unger drog igång Palmehatet på 1950-talet.”

”Nu ger sig högern på Annie Lööf, för att hon och hennes parti har modet att stå upp mot högerextremism och SD-samarbete. Vi socialdemokrater känner igen det. När högern blir stressad så tar man alltid till hån, hat och förlöjliganden”, skriver Johansson i en följande tweet.

Läs även: Ramaskri mot ”Jag hatar Annie Lööf”–krönika

Skribenten Ivar Arpi konstaterar att landets justitieminister ”börjat recensera enskilda journalisters artiklar” och frågar sig ”vem står näst på tur?”

Johansson svarar Arpi att han inte recenserade krönikan, ”jag kritiserade den”. Johansson menar att det ingår i yttrandefriheten.

Josefin Utas, krönikör och slöseriombudsman, skriver att ”inte bara andra politiker, utan till och med regeringen, lägger sig i hur politiker kritiseras i fri press”.

Krönikören Anna Björklund frågar sina följare ”om det är förtal eller bara en intressant ton från ett statsråd mot en frilansskribent?”

I en tidigare tweet har Anna Björklund förklarat att hon ”beskrev nåt som jag hört 1 milj människor prata om de senaste åren men aldrig sett någon försöka förklara i text eftersom det av nån anledning är viktigt för en viss sort att låtsas att man inte förstår vanliga känslor”.

Läs även: Anna Björklund: ”Alla skämt som stoppats har berört flyktingar, SD eller rasism”

Läs även: Kristersson ger upp – kritiseras av Annie Lööf: ”Är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag