Ramaskri mot ”Jag hatar Annie Lööf”–krönika

Bild: Privat/Annie Lööf
  • Tisdag 13 jul 2021 2021-07-13
E-post 2664

En krönika i tidningen Fokus får politiker och journalister att sträcka sig efter luktsaltet. ”Jag hatar Annie Lööf” inleds nämligen krönikan, där krönikören Anna Björklund går igenom varför hon hatar Annie Lööf. ”Osmaklig”, ”fruktansvärd”, ”lågt, billigt och sunkigt” är några av omdömena på Twitter, där främst vänster och liberaler förfasar sig över texten.

”Den nattsvarta amoral som blottades när Fredrick Federley, en av hennes närmsta män, fick lämna politiken hjälpte förstås inte till. Och kontrasten mot Nooshi Dadgostars mod och ryggrad i spelet efter midsommarmisstroendet har nog gjort allt extra påtagligt” skriver Björklund och fortsätter: ”För att jag hatar Annie Lööf är nästan existentiellt. Det handlar om att säga en sak, göra en annan, och komma undan med det”.

Björklund menar att Lööf brutit mot ett av den mänskliga samvarons fundament, att stå vid sitt ord: ”Alla religioner har något skrivet om hur lögnare ska hanteras, det är en grundläggande fråga när man är människa”, skriver Björklund och ger exempel på hur löften förseglades med riter i antika samhällen.

”Annie Lööf känner ingen skam, hon spelar spelet och skulle aldrig hållas tillbaka av fluffiga begrepp som heder eller moral, det är säkert ändå bara något gammalt patriarkalt. Att hon överlever detta är exempel på hur ett system bryts ner, hur det inte längre är lönt att lyssna, för det som sägs betyder ju inget längre. Jag hatar Annie Lööf, för hon har sabbat för oss alla” skriver Björklund bland annat.

Läs även: Anna Björklund: ”Alla skämt som stoppats har berört flyktingar, SD eller rasism”

Krönikan har väckt mycket starka känslor på Twitter, där många ifrågasätter att Fokus publicerat texten. ”Förstår inte att Fokus vill vara en plattform för hat” skriver Ulf Bjereld, tidigare ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

Mårten Schultz, professor i juridik, frågar sig om Fokus publicering är ”det sämsta utgivarbeslutet i år i en (tidigare) respekterad publikation?”

Den liberala debattören Mattias Svensson, bland annat ledarskribent på Dagens Nyheter, kallar ironiskt krönikan för ”det goda hatet”.

”Fruktansvärd krönika” skriver Svenssons kollega på Aftonbladets ledarsida Jonna Sima och tillägger att ”kvinnor som hatar kvinnor är bara för sorgligt”.

Då påminner Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, Sima om ett flertal twitterinlägg hon skrivit om KD:s partiledare Ebba Busch.

Sima svarar bland annat att en rubrik om att hata Ebba Busch ”skulle aldrig passera” på Aftonbladet.

Den socialdemokratiska profilen Mats Erikson ansluter sig till dem som ifrågasätter Fokus publicering av krönikan.

Liksom Rachel De Basso, regionråd (S) i Jönköping, som uppmanar Lööf att stå på sig.

Lööf får även stöd av Liberalernas riksdagsledamot Gulan Avci, som blir ”mörkrädd av den här typen av texter”.

Aftonbladets ledarskribent Lina Stenberg menar att Björklunds krönika ingår i ”det riktade hatet” mot Annie Lööf, ett hat som i och med Fokus publicering ”blir rumsrent”.

Analysen delas av Arne Larsson, politikreporter på GP, som efterlyser att någon ”gammal allianspolitiker sätter ned foten angående hatet mot Annie Lööf.

Nyheter Idag söker Anna Björklund.

Läs även: Annie Lööf rasar mot oppositionen: ”Nu krokar SD och V arm”

Läs även: Kristersson ger upp – kritiseras av Annie Lööf: ”Är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag