Kristersson ger upp – kritiseras av Annie Lööf: ”Är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt”

Bild: Nyheter Idag
  • Torsdag 1 jul 2021 2021-07-01
E-post 438

Efter att Socialdemokraterna och Centerpartiet säkrat de sista av de 175 röster som krävs för att blockera Ulf Kristersson som statsminister kastar Moderaternas partiledare in handduken. Men Kristersson får kritik av Annie Lööf som menar att hon borde ha kontaktats av Kristersson under hans sonderingsuppdrag. Sonderingsuppdraget övergår till Löfven, som kan blockeras av den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som säger till Aftonbladet att hon kommer rösta Löfven i fall han avser föra en ”borgerlig politik”.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson avbryter försöken att bilda ny regering med Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna som underlag.

– De parlamentariska förutsättningarna för att bilda en borgerlig regering finns helt enkelt inte, säger Ulf Kristersson på en pressträff enligt TT.

– Vi drar slutsatsen att det finns 175 mandat som kommer att rösta nej, fortsätter Kristersson.

Läs även: Kristersson: Är redo att bilda regering

Ulf Kristersson fick för två dagar sedan i uppdrag av riksdagens talman Andreas Norlén att sondera förutsättningarna för en regering och hade fram till fredagen på sig.

Men efter att landsbygdsminister Jennie Nilsson återtagit sin riksdagsplats genom att avgår, samtidigt som ”C-rebellen”  Helena Lindahl (C), som gick mot partilinjen och röstade mot Löfven 2019, uppgett att hon kommer rösta mot Ulf Kristersson om resten av hennes parti gör det.

– Jag kommer följa majoritetsbeslutet i riksdagsgruppen och partistyrelsen. Exakt vad det blir det vet jag inte i dag, sade Lindahl till Svenska Dagbladet på tisdagen.

Ulf Kristersson säger på pressträffen att han ger sitt besked redan på torsdagen för att inte försena processen att få fram en ny regering.

– Jag tycker att det var min plikt att gå tillbaka till talmannen och säga att det finns sakpolitisk gemenskap men vi har inte matematiken, säger Ulf Kristersson.

Läs även: Landsbygdsminister Jennie Nilsson avgår – ska säkra röst mot Kristersson

Ulf Kristersson får kritik av Annie Lööf (C) för att Moderatledaren inte kontaktat henne i sitt sonderingsuppdrag.

I ett inlägg på Twitter skriver Lööf att ”Centerpartiet ser gärna samarbeten i mitten med de andra allianspartierna och nuvarande regeringspartier” och att hon därför är ”förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt med mig”.

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg skriver i ett inlägg på Twitter att det är ”extremt oansvarigt av M, SD, KD och V att fälla regeringen utan att ha varken politik eller statsministerkandidat”.

”Nu får de välja om Löfven så vi andra kan få gå på semester” fortsätter Lindberg.

Sonderingsuppdraget har nu gått vidare till Stefan Löfven. Men det är inte heller säkert att Löfven kommer klara av en omröstning.

Den politisk vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, skriver nämligen till Aftonbladet att hon mycket väl kan rösta mot Stefan Löfven som statsminister i en omröstning.

”Kommer man med borgerlig politik som gynnar eliten, dvs fåtalet och inte flertalet, kommer min röst vara rött”, skriver Kakabaveh till Aftonbladet.

Läs även: Grundlagsexperten om S-ministerns avgång: ”Lämpligheten kan diskuteras”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag