P3-profilen: ”Alla skämt som stoppats har berört flyktingar, SD eller rasism”

Foto: Privat/Nyheter Idag
  • Tisdag 14 aug 2018 2018-08-14
E-post 188

Hon hängdes ut som nazist på Twitter av sin makes kollegor. Men som ny programledare på P3:s satirprogram Tankesmedjan har Anna Björklund fått revansch. Nu berättar hon exklusivt för Nyheter Idag om nazistanklagelserna, dreven och skämten som Tankesmedjan stoppade.

När P3 skulle förnya sitt satirprogram ”Tankesmedjan” blev ett oväntat namn programledare: den politiskt inkorrekta twittraren Anna Björklund, med ett fåtal podcast-inspelningar bakom sig. Tidigare har Anna Björklund kanske varit mest känd för att ha hängts ut som nazist av ett twitterkonto med 20 000 följare. Det var i oktober 2016 som komikern Martin Soneby, fram till dess god vän och kollega med Annas make Kristoffer Svensson, kallade Anna Björklund för nazist på Twitter.

Anna Björklund hängs ut som nazist av Martin Soneby. Foto: Faksimil Twitter

 

– Vi var kompisar då, jag vet inte varför han skrev det. Jag hade skrivit om hur otryggt det kändes på en flyktingförläggning jag hade besökt, förklarar Anna.

Men han skrev alltså detta på Twitter utan att ha diskuterat det med dig privat först?

– Ja precis. Och det har hängt kvar sen dess. Det är ju ett catchy ord, ”nazist”.

Är det fler som kallat dig nazist sedan dess?

– Ja, direkt när jag började på Tankesmedjan skrev folk det, ”men hon är ju nazist”. Det är första gången någon på Sveriges Radio blivit kallad det trodde min chef, haha

Blev chefen orolig för din värdegrund?

– Inte just den chefen. Men andra som jobbat med programmet. Jag måste alltid lämna manus flera dagar före inspelning, mina källor dubbelkollas, jag har vant mig vid att vartenda påstående jag gör i radio granskas.

Mer än andra medarbetare?

– Absolut. Jag har aldrig haft fel om något. Men det finns en nervositet. Egentligen är det nog bara att jag inte har någon politisk lojalitet, de är inte vana vid det. Jag utgår från vad jag observerar, inte från hur någon annan säger att det borde vara. Det är tydligen ovanligt.

Men är du inte lite av en högerkvinna?

– Nja. Jag blir väl irriterad när skatten är hög och tryggheten låg, men det blir väl alla?

Ryktet säger att du konfronterade Martin Soneby på en podd-gala…

– Ja, Martin visste ju att vi skulle ses på Della Grande bara några timmar efter han kallat mig nazist. Kanske ville han mest ha något juicy att säga på scen. Så är det väl ofta med den sortens AFA-riddare. Deras civilkurage brukar sammanfalla med rampljus.

Så vad hände?

– Jag måttade en örfil när vi sågs men han backade.

Bli PLUS-kund och läs om:

– Annas traditionella äktenskap
– Dreven mot hennes man och hennes medarbetare
– Vilka ämnen som är känsliga på Sveriges Radio och varför
– Skämten som Tankesmedjan stoppade

Bara på Nyheter Idag!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag