Morgan sågas efter uttalandet: ”Har ingen aning om vad han pratar om”

Carlsson (KD) och Johansson (S). Bild: Riksdagen / Kristian Pohl - Regeringskansliet
  • Onsdag 22 jun 2022 2022-06-22
E-post 568

I Ekots reportage om hur dieselstölderna har mer än fördubblats i år jämfört med samma period förra året sade justitieminister Morgan Johansson (S) att ansvaret låg hos företagen att värja sig från stölder och att man inte kan ”lägga över allting här på att polisen ska lösa alla problem”. Nu möter justitieministern skarp kritik för uttalandet.
– Ett helt häpnadsväckande uttalande från justitieministern, säger Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Andreas Carlsson till P4 Jönköping.

– För det första har han ju ingen aning om vad han pratar om när han lyfter fram att de här företagen tjänar en hel del pengar, så det här får man väl ha råd med. Det här är en bransch i kris med väldigt små marginaler, till följd av rekordhöga dieselpriser. För det andra lägger han över ansvarat på brottsoffren, fortsätter Carlsson.

Läs även: Morgan om dieselstölder: Polisen kan inte lösa alla problem

I intervjun med Ekot framförde Morgan Johansson att företagen som utsätts för dieselstölder tjänar mycket pengar och att de därför borde ta ansvar för att skydda sin egendom. Carlsson tycker att det är ett märkligt argument.

– Vad kommer näst? Ska föräldrar inte kunna utgå från att polisen skyddar deras barn om föräldrarna tjänar pengar? frågar sig Carlsson.

Transportföretagens vd Marcus Dahlsten är också kritisk till justitieministerns uttalande.

– Brott mot företagare är allvarliga brott som vi behöver ta på största allvar. Uttalandet är både okunnigt om hur transportsektorns förutsättningar ser ut och känns stötande för den allmänna rättskänslan. Att ministern i sitt uttalande pekar på att vissa av brottsoffren tjänar ”en hel del pengar” är direkt olämpligt och skulle inte accepteras i andra brottsfall, säger han i ett pressmeddelande.

Även på Twitter möter Johansson hård kritik för sitt uttalande.

Läs även: Morgan Johansson efter misstroendet: ”Fått väldigt många ryggdunkar”

Läs även: Uppgörelsen med Kakabaveh sågas: ”Morgan Johansson värd mer än Sveriges säkerhet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag