Morgan om dieselstölder: Polisen kan inte lösa alla problem

Morgan Johansson (S). Foto: Kristian Pohl - Regeringskansliet
  • Måndag 20 jun 2022 2022-06-20
E-post 1394

Under våren har antalet anmälda dieselstölder mer än fördubblats jämfört med samma period förra året, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Men justitieminister Morgan Johansson menar att företagen ska ta ett eget ansvar för att värja sig mot stölder.

– Man kan inte bara lägga över allting här på att polisen ska lösa alla problem, säger Johansson till Ekot.

Enligt siffror från Brå anmäldes 1710 dieselstölder mellan januari och april i år, vilket är en ökning med 126 procent jämfört med samma period förra året. Flest stölder anmäls längs de stora europavägarna.

– Om jag höftar så har vi nog blivit av med 4 kubik här sedan årsskiftet. Det är klart att det blir mycket pengar, säger Johan Widegren som driver ett entreprenadföretag som är med och bygger ett logistiskcentrum vid E4 söder om Jönköping.

Läs även: Morgan Johansson skyller vapenvåldet på kommunerna

Nyligen stals omkring 300 liter från Widegrens grävmaskin.

– Det är ju en enorm ökning. Vi har ju alltid varit drabbade av dieselstölder, men om jag skulle gissa så är ett normalår kanske två gånger om året, och nu har vi haft åtta stycken på lite drygt fem månader, säger Widegren till Ekot.

Justitieminister Morgan Johansson menar emellertid att företagen själva ska ta ansvar för att freda sig mot dieselstölder.

– De här företagen tjänar en hel del pengar. Man har ett eget ansvar också faktiskt att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting här på att polisen ska lösa alla problem, säger han till Ekot.

Läs även: Morgan Johansson klarade sig med en rösts marginal

Läs även: Morgan Johanssons attack på Stockholmspolisen: ”Har misslyckats att växa”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag