Uppgörelsen med Kakabaveh sågas: ”Morgan Johansson värd mer än Sveriges säkerhet”

Bild: Faksimil SVT/Arno Mikkor/Estonian Presidency/CC BY 2.0
  • Tisdag 7 jun 2022 2022-06-07
E-post

Socialdemokraternas bekräftade uppgörelse med den politiska vilden Amineh Kakabaveh kommer försvåra Sveriges Nato-ansökan som är beroende av ett turkiskt godkännande, menar flera bedömare. Nu totalsågas den socialdemokratiska kohandeln av kritiker.

Socialdemokraternas uppgörelse med den politiska vilden Amineh Kakabaveh riskerar att sätta stopp för den svenska ansökan om medlemskap i Nato, då uppgörelsen bland annat innefattar stöd till de kurdiska självstyret i norra Syrien vilket är ett rött skynke för Turkiets Recep Tayyip Erdoğan.

Som Natomedlem har Turkiet veto-rätt när det gäller nya medlemmar i försvarsalliansen, och Maria Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, säger till Dagens Nyheter att Sverige kan ”hälsa hem i Nato-förhandlingarna” efter löftet till Kakabaveh från S.

– Om det stämmer att hon fått bland andra partisekreteraren Tobias Baudins (S) löfte om att hon kommer ha fortsatt stöd för sina krav i kurdfrågorna kan vi definitivt hälsa hem i Nato-förhandlingarna, säger hon till DN.

Läs även: Kakabaveh räddar Johansson – S bekräftar uppgörelse

På Twitter totalsågas uppgörelsen med Kakabaveh, som många menar kommer försvåra den svenska Nato-ansökan.

Läs även: Ebbas erbjudande: ”Släpp honom”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch menar att Andersson borde tacka ja till partiets erbjudande om att sparka Johansson mot att sitta säkert fram till valet.

Men alla är inte kritiska till hur regeringen hanterat frågan. Aftonbladets ledarredaktör Anders Lindberg menar att det hela är oppositionens fel, då de genom sitt misstroende mot Johansson har lyft den känsliga frågan.

Läs även: ”Riskerar Sveriges säkerhetspolitiska intressen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag