Morgan Johansson efter misstroendet: ”Fått väldigt många ryggdunkar”

Morgan Johansson (S). Foto: Kristian Pohl - Regeringskansliet
  • Fredag 10 jun 2022 2022-06-10
E-post 926

I tisdagens misstroendeomröstning klarade sig justitieminister Morgan Johansson med en hårsmån från att bli avsatt. Detta efter att den politiska vilden Amineh Kakabaveh till slut valt att lägga ned sin röst. I en intervju med Dagens Nyheter påstår han att han fått ”väldigt många ryggdunkar” efter omröstningen av folk som vanligtvis inte röstar på Socialdemokraterna.

På frågan om hur han tror att turbulensen påverkar medborgarnas förtroende för politiken svarar Johansson:

– Jag tror att den stora förloraren inte är politiken och demokratin som sådan. Den stora förloraren är Ulf Kristersson. Jag har de senaste dagarna fått väldigt många ryggdunkar, inte bara av partivänner. Många har kommit fram och sagt att de har röstat på Moderaterna i många år, men inte kommer göra det igen eftersom det här var omdömeslöst.

När justitieministern får frågan om sina utspel på Twitter och om det finns någon anledning att tänka på hur han uttrycker sig med tanke på regeringens låga stöd i riksdagen säger han:

– Det där är ett led i att försöka skrämma oss till att inte ta debatten med högern. Kanske har vi vunnit lite för många debatter mot oppositionen, det är kanske är därför de riktar in sig så hårt. De ser gärna att jag försvinner från Twitter och andra sociala medier. Men det kan de bara glömma. Jag tänker inte backa undan för den typen av kritik.

Därtill menar han att smutskastningskampanjer mot enskilda politker är något som högern länge har ägnat sig åt. Nu med honom som måltavla.

– När man utsätts för något sådant här får man ta ett kliv framåt. Jag gör mig inga illusioner. Kommande månader fram till valet kommer att präglas av en hård personkampanj mot mig och andra framträdande statsråd. Det räcker med att titta på debatterna nu, de nästan spottar ur sig mitt namn från talarstolen.

Morgan Johansson kritiserar också misstroendeomröstningen mot honom. Han menar att verktyget missbrukas av oppositionen och att det kommer att bli omöjligt att styra landet om det fortsätter på samma vis.

– Man kan inte leda sig in i en situation där oppositionen kan missbruka misstroendeinstitutet på det här sättet som det har gjort, säger han till SVT.

Läs även: Sonesson (M) sågar Johansson (S): ”Sitter och ylar på Twitter”

Läs även: Morgan Johansson om misstroendet: ”Detta såg man komma”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag