Morgan: ”Tror inte att jag hade gjort så förfärligt mycket annorlunda”
Fyra år som justitieutskottets ordförande följdes av åtta år som justitieminister. Nu sitter Morgan Johansson återigen i opposition, den här gången som utrikespolitisk talesperson för S. Men trots den lavinartade ökningen av skjutningar och gängkriminalitet under hans tid vid makten är han inte det minsta självkritisk.
– Jag tror inte att jag hade gjort så förfärligt mycket annorlunda, säger han i en intervju med Expressen.
I intervjun berättar Johansson att valförlusten i höstas gjorde honom mycket bedrövad.
– Valnatten utvecklade sig på ett så grymt sätt, det stod så länge att vi vunnit och så svängde allt. Det tog väldigt hårt, säger den forne justitieministern.
Enligt honom är han en dålig förlorare.
– Det finns ett uttryck som säger: good loser is always a loser. Och nej, jag är ingen bra förlorare. Man måste ju vilja vinna ett val, vilja vinna debatter. Det hör ju politiken till – att tycka rätt illa om att förlora.
Läs även: Morgan blir utrikespolitisk talesperson: ”Början på slutet”
Under sin tid i regeringen fick Morgan Johansson uppleva migrationskrisen, coronakrisen och en ständigt ökande gängkriminalitet.
Till Expressen berättar han att han är mest nöjd med att ha infört samtyckeslagstiftningen, hur regeringen hanterade migrantvågen 2015 (då han också var migrationsminister) samt öppnandet av två nya polisutbildningar.
Självkritisk är han däremot inte och på frågan vad han hade gjort annorlunda svarar han:
– Jag tror inte att jag hade gjort så förfärligt mycket annorlunda ändå. När det gäller gängkriminaliteten så är det mycket som ligger utanför kriminalpolitiken. Vi märkte snabbt att problemet var mycket större än att man bara tog de mest brottsaktiva individerna och dömde till längre straff.
– Det stod alltid någon bakom som var beredd att fylla skorna. För att bryta nyrekryteringen till gängen måste det till väldigt stora satsningar på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet.
”Bekymrad över Elon Musk”
Morgan Johansson vill i intervjun inte svara på frågor gällande sin ex-sambo Anna Trulssons – som han har tre barn med – engagemang i Sverigedemokraterna, för vilka hon kandiderade i kommunvalet i Lund.
Läs även: Morgans före detta sambo kandiderar för SD
Angående hans twittrande säger han att han kommer fortsätta på plattformen – trots hans kritik mot den nye ägaren Elon Musk.
– Jag är bekymrad över Elon Musk och hans beteende. Men oavsett hur mycket hot och hat som folk ägnar sig åt på Twitter kommer jag inte att lämna det.
I höstas blev Morgan Johansson utnämnd till utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Detta efter att ha ägnat en stor del av sin politiska karriär inom det rättspolitiska området, där han var justitieutskottets ordförande i fyra år och därefter justitieminister i åtta år.
Ledarsidornas Johan Westerholm sade efter utnämningen att han såg det som början på slutet på Morgan Johanssons politiska karriär. Däremot kan han mycket väl få rollen som generaldirektör eller ambassadör någonstans framöver.
– Han kommer att lämna i ”good standing”, det kommer man att se till, sade Westerholm till Nyheter Idag.
Läs även: Därför kritiserar Tidningsutgivarna Richard Jomshof men inte Morgan Johansson
Läs även: Morgan sågar kärnkraften efter Ringhals förlängda stopp