(M)otstånd i våras – nu höjer regeringen skatten på öl, cigg och snus
Efter årsskiftet kommer skatten att höjas på alkohol och tobak. Det framgår av regeringens höstbudget, något som Sveriges Radio var först med att rapportera. Höjningen sker trots att både M och SD motsatte sig en sådan under våren.
Det var med hänvisning till folkhälsan som den tidigare S-regeringen planerade att höja skatten på alkohol och tobak efter årsslutet.
Lagförslaget presenterades för riksdagen i slutet av maj då den förre finansmarknadsministern Max Elger (S) föreslog att höja alkohol- och tobaksskatterna först 2023 och sedan en gång till 2024.
Både SD och M motsatte sig emellertid förslaget. Ett av argumenten mot en skattehöjning var att det skulle kunna leda till en mer omfattande smuggling av alkohol- och tobaksvaror.
I en motion till den dåvarande S-regeringens förslag skrev den nuvarande finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) med flera följande:
”Givet de mycket höga skattenivåer som redan i dag råder på alkoholhaltiga drycker samt olika tobaksprodukter i Sverige framstår propositionens föreslagna justeringar som en obefogad ekonomisk-politisk prioritering. Skattehöjningarna är särskilt olyckliga i ett läge då Sveriges hushåll redan pressas av kraftigt ökande kostnader – varav många just beror på effekterna av regeringens ogenomtänkta skattepolitik.”
Även SD yrkade på att avslå regeringens förslag. I en motion skrev Eric Westroth (SD) med flera följande:
”Sverige har redan ett av världens högsta skattetryck och i dag åker många svenska medborgare till närliggande länder såsom Danmark, Tyskland och Polen för att köpa alkohol och tobak där priserna är lägre. Sverigedemokraterna tycker av folkhälsoskäl att det i grunden är bra med en hög beskattning av alkohol och tobak men att det måste stå i rimlig proportion och ge den efterfrågade effekten.”
Men i den nya regeringens budget framkommer det att höjningarna blir kvar och att skatten på öl, vin, sprit, cigaretter, snus och annan tobak kommer att höjas som planerat 2023 och 2024. Skatten på cigaretter, snus och övriga tobaksvaror höjs med 3 procent, medan skatten på öl och vin höjs med 5.
Hyllas av Strandhäll
SR skriver att man har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) för en kommentar men inte fått något svar. Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind uttrycker sig dock entusiastiskt kring skattehöjningen.
– Det är hög tid att höja alkoholskatterna. De har vi nämligen inte höjt sedan den första januari 2017, vilket ju innebär att alkoholskatten i realiteten faktiskt har sjunkit, så det är dags att höja båda de här två skatterna, säger han till SR.
Lyssna även på: Räknenissarnas revansch
På sociala medier är det många som däremot kritiserar skattehöjningen. Däribland den borgerlige opinionsbildaren Philip Syrén.
Går man till val på det ambitionslösa löftet om ”skattehöjarstopp” bör man i alla fall inte bryta det en månad efter segern. pic.twitter.com/trlSc5YjhI
— Philip Syrén (@PhilipSyren) November 11, 2022
Timbro-skribenten Susanna Silfverskiöld är också kritisk.
Den nya regeringen stoppar inte den höjning av skatten på alkohol och tobak som S-regeringen gick fram med. Trots att mer än halva priset av en öl redan är skatt och trots att svenskarna redan är ett av världens hårdast beskattade folk. Ynkligt.
— Susanna Silfverskiöld (@susannasilfver) November 11, 2022
En som dock framstår som nöjd med skattehöjningen är den forne S-ministern Annika Strandhäll. ”En eloge till dem helt enkelt”, skriver hon på Twitter.
Som fd minister med ansvar för folkhälsofrågorna kan jag ju inte bli annat än väldigt nöjd med att den nya regeringen höjer skatterna just här.
En eloge till dem helt enkelt. pic.twitter.com/aVQIKgSOji— Annika Strandhäll (@strandhall) November 12, 2022
Läs även: Plastpåseskatten blir kvar – Sjöstedt (SD): ”Vi tog strid för andra frågor”