Plastpåseskatten blir kvar – Sjöstedt (SD): ”Vi tog strid för andra frågor”

Bild: Regeringen.se/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 9 nov 2022 2022-11-09
E-post 104

”En flopp”. ”Ineffektiv och dyr symbolpolitik”. ”En straffbeskattning med ett enda syfte”. Den ökända plastpåseskatten har ofta hånats från höger när de blågula har suttit i opposition. Men trots det blir den kvar i regeringens budget som presenterades på tisdagen. ”Vi tog strid för andra frågor som vi bedömde vara viktigare och en förhandling handlar om att ge och ta” skriver SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt, som tidigare totalsågat skatten, till Nyheter Idag.

Utöver plastpåseskatten blir också den svenska flygskatten och skatten på kemikalier i elektronik kvar i budgeten. Detta trots svidande kritik mot skatterna från blågult håll under förra mandatperioden.

Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) har skatterna fått vara kvar efter förhandling mellan partierna.

– Det är fyra partier som nu har förhandlat och alla partier kan inte få exakt det de vill. Det handlar också om att ha en väl avvägd budget i ett läge när inflationen nu har reviderats upp och konjunkturen revideras ner, säger hon till Dagens Industri.

Finansministern vill inte avslöja för tidningen ifall hon har velat avskaffa skatterna när budgeten har förhandlats med L, KD och SD. Hon kan heller inte ge något besked om skatterna kommer att tas bort framöver.

– Vi får se. Jag är glad och stolt över budgeten, att vi i ett mycket svårt ekonomiskt läge lyckas lägga en budget som inte är expansiv, tvärt om svagt åtstramande. Vi kan prioritera och vi lägger pengarna på det som verkligen behövs, säger Svantesson till DI.

Läs även: Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Inom högern är det många som nu ifrågasätter hur det kommer sig att plastpåseskatten får vara kvar. En av dessa är Susanna Silfverskiöld, skribent på tankesmedjan Timbro.

Andra tar det som intäkt på Liberalernas inflytande över regeringspolitiken.

Drevs igenom av Liberalerna

Plastpåseskatten drevs igenom av Liberalerna i Januariöverenskommelsen med regeringen Löfven 2019. Skatten röstades igenom av riksdagen den 29 januari 2020, då även Kristdemokraterna röstade för att införa plastpåseskatten. I omröstningen var det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna samt en centerpartist som röstade nej.

Skatten har tidigare under mandatperioden dömts ut som ett fiasko av experter och näringsidkare.

– Det är en dålig skatt av många skäl. En aspekt är att de beskattade kassarna, som inte ens utgör ett miljöproblem, ersätts med produkter som är sämre ur miljösynpunkt, sade Runar Brännlund, professor på Handelshögskolan vid Umeå universitet, till FPlus.

– Man måste precisera vad det är man vill uppnå. Om den motiveras av miljöskäl – vad ger det att vi använder färre plastpåsar? Jag har inte sett en enda siffra på det, fortsatte han.

– Våra plastkassar hamnar inte i Stilla havet eller i Kina, de används som bärkassar och soppåsar. Sedan hamnar de i kraftvärmeverk och blir värme eller el. Dessutom är majoriteten av plastbärkassarna i Sverige gjorda av förnybara resurser, sade professor Runar Brännlund vid Umeås handelshögskola till Fplus.

Även Liberalerna var missnöjda med sin skatt, till den grad att partiet avskaffade skatten i sin skuggbudget hösten 2021.

– Nu ser vi effekten av skatten. Den är negativ. Den fyller inte sin funktion, sade Jakob Olofsgård (L), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, till Altinget.

När Nyheter Idag tidigare sökt Liberalerna med frågor om den kritiserade skatten har partiet upprepade gånger vägrat svara på våra frågor.

Läs även: Liberalerna fortsätter ducka frågor om fiaskoskatt på plastpåsar

Sjöstedt (SD): ”Vi tog strid för andra frågor som vi bedömde vara viktigare”

I opposition har både moderater och sverigedemokrater flertalet gånger svurit sig hesa över plastpåseskatten. Inför skattens införande 2020 lovade riksdagsledamöterna Martin Kinnunen (SD) och Eric Westroth att ”aldrig acceptera” skatten.

”Vi kommer aldrig acceptera att Stefan Löfven med sina miljöradikala vänner straffbeskattar svenska medborgare. En straffbeskattning med ett enda syfte – att öka intäkterna till statskassan”, skrev de båda i en debattartikel för Aftonbladet.

I mars 2020 varnade de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Angelica Lundberg, Yasmine Eriksson och Eric Westroth för att skatten rentav kan bli ”en guldgruva för de kriminella gängen” i en video på Facebook.

– Det är risk att smuggling av plastpåsar blir en guldgruva för de kriminella gängen. Värdet på insmugglade plastpåsar kan vara dubbelt så mycket som insmugglad sprit och det kommer att belasta tullen och deras redan knappa resurser, sade Eric Westroth.

Även SD:s toppnamn Oscar Sjöstedt, som är partiets ekonomisk-politiske talesperson, brutalsågade skatten i en debattartikel för Expressen sommaren 2021.

”Införandet av den nya plastpåseskatten har varit en flopp, den drog inte in i närheten av de summor som förutspåddes, importen av kinesiska engångsplastpåsar har ökat lavinartat och det råder kaos i soprum då folk inte längre slänger soporna i påsar”, skrev Sjöstedt då.

Nu skriver Sjöstedt till Nyheter Idag att partiet fortfarande är mot skatten, men valde att ta strid för viktigare frågor under budgetförhandlingarna.

Plastpåseskatten har vi varit kritiska till länge, och det är vi fortfarande. Vi tog strid för andra frågor som vi bedömde vara viktigare och en förhandling handlar om att ge och ta. Jag vill inte peka ut vilka andra partier som valde att försvara den här skatten men jag kan säga att det definitivt inte var Sverigedemokraterna” skriver Sjöstedt till Nyheter Idag.

Läs även: SD: Smuggling av plastpåsar kan bli ”guldgruva” för de kriminella gängen

Inte heller Moderaterna har hållit igen med kritiken mot skatten. Så sent som den 26 april 2022 publicerade partiets officiella Twitterkonto en video med nuvarande utrikesminister Tobias Billström och texten ”Avskaffa plastpåseskatten”.

I en annan tweet från exakt samma datum kallar partiet skatten för ”ineffektiv och dyr symbolpolitik”.

Nyheter Idag söker Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med frågor om plastpåseskatten.

Läs även: Plastfri påse ska beskattas – ser ut som den är av plast

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag