MUF-toppen öppnar för samarbete med SD: ”Måste ha en avdramatiserad syn”

Benjamin Dousa
  • Fredag 2 jun 2017 2017-06-02
E-post 796

STOCKHOLM Moderaterna bör ha samma inställning till SD som de tidigare haft till Miljöpartiet när de tillsammans drev igenom Migrationsöverenskommelsen. Det säger Benjamin Dousa, förbundsordförande i MUF, till Nyheter Idag. – Det är väl en hyfsat bra liknelse iallafall, säger han om jämförelsen med just Migrationsöverenskommelsen.

På en presskonferens under fredagen förklarade Anna Kinberg Batra att hon petar Beatrice Ask som talesperson i rättsfrågor. Istället ska Tomas Tobé ta över den rollen och samtidigt lämna posten som partisekreterare. Det är en av åtgärderna Kinberg Batra tar till för att försöka vända förtroendekrisen och ytterst opinionsläget för moderaterna. Frågan är om det kommer räcka.

Nyheter Idag har talat med Benjamin Dousa, förbundsordförande i MUF. Han är positiv till dagens besked, men förklarar samtidigt att det finns mer för Moderaterna att ta tag i för att vända den negativa trenden.

– Det här är ett steg i rätt riktning, men det behövs mycket mer. Moderaterna måste vara ett parti som man känner att man kan lita på i vått och torrt. Det betyder att vi nu behöver en sekreterare som är principfast också.

Vad kan Kinberg Batra ändra på för att man ska lita mer på Moderaterna?

– Till exempel, nu när vi valt vägen att förespråka en gemensam alliansbudget, då borde man löpa hela den linan ut och kräva misstroendevotum mot Stefan Löfven eller åtminstone något socialdemokratiskt statsråd.

Är det inte lite sent att göra det ett år innan val?

– Man kan alltid säga att det är sent, men bättre sent än aldrig. Det säger jag och jag tycker Moderaterna ska vara ett starkt oppositionsparti som vågar stoppa socialistiska förslag.

Men hur ska Moderaterna förhålla sig till SD, den frågan kommer man inte ifrån?

– Nä, men jag tycker inte det är läskigt att Moderater faktiskt försöker driva igenom moderat politik. När Fredrik Reinfeldt drev igenom könsneutrala äktenskap så röstade kommunisterna på det förslaget. Det var knappast som att vi backade från det då. Jag menar, Moderaterna är för jobbskatteavdrag och hårdare straff, varför skulle vi då backa ifrån det bara för att Sverigedemokraterna är för det?

Hur ser du på frågan om M skulle kunna sätta sig i förhandling med SD?

– Det viktiga med det är att vi vet vad vi tycker. När det inte är helt tydligt, då blir det väldigt obehagligt att ens förhandla med något parti. De vi ska ha ett nära samarbete med och kompromissa med, det ska vara Alliansen. Men det är klart att om Sverigedemokraterna är för hårdare straff, vilket dom är, så ska vi kunna rösta igenom det.

– Ska man då kunna ringa Sverigedemokraterna och fråga vad de ska rösta på för att få till en så bra proposition som möjligt, det tycker jag inte är konstigt. Vi måste ha en avdramatiserad syn på riksdagsarbetet.

Så det korta svaret är att du stänger inte dörren för att M ska kunna förhandla med SD?

– Det beror på vad förhandlingen handlar om. Precis som med andra partier. Tycker jag att man i det här läget ska förhandla migrationen med Miljöpartiet? Nej, det tycker jag inte. Tycker jag att man ska förhandla om nästa försvarsuppgörelse med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna? Nej, det tycker jag inte heller.

– Tycker jag att man kan prata med Sverigedemokraterna om hårdare straff och att få fler poliser? Ja, det tycker jag definitivt.

Så på det principiella planet har du inga problem med att M samarbetar med SD?

– Det beror på vad man lägger i ordet samarbete. Tycker jag att det borde vara en M + SD regering? Nej det tycker jag inte. Det borde vara en alliansregering. Däremot tycker jag att man ska kunna driva igenom så mycket moderat politik som möjligt på justitieområdet tillsammans med fler partier än alliansen.

Och där ingår SD?

– Ja det innebär då att om Sverigedemokraterna också är för hårdare straff, ja då borde vi kunna få igenom det i Sveriges riksdag.

Ska jag tolka det som att du vill se en inställning mot SD likt M haft tidigare gentemot MP i migrationsfrågan, när de drev igenom Migrationsöverenskommelsen?

– Det är väl en hyfsat bra liknelse iallafall. De ska definitivt inte få vara med i en regering, ytterst därför att det är ett parti som idag inte är regeringsdugligt. När man anställer ryska spioner på sitt partikansli, då är man inte lämpad att sitta i regering.

– Men, det är uppenbart att vi behöver fler poliser, att vi behöver hårdare straff, att vi behöver sänkta skatter. Då tycker jag det är rimligt att man helt enkelt, som moderat, driver den politiken så mycket som möjligt. Om det då innebär att Sverigedemokraterna också är för det, då är det klart vi inte ska backa från det.

Ska M samarbeta med SD?
2691 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag